„Vita:2019 a jogalkotásban” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 4 évvel ezelőtt a(z) Forrásolás témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Balint36 valószínűleg nagyon félreért valamit
24. sor: 24. sor:


És a 2019 a jogalkotásban lapra tévedésből kihelyezett forráskérő sablont pedig légy szíves, távolítsd el.--[[Szerkesztő:Linkoman|Linkoman]] <sup>[[Szerkesztővita:Linkoman|vita]]</sup> 2019. augusztus 28., 00:18 (CEST)
És a 2019 a jogalkotásban lapra tévedésből kihelyezett forráskérő sablont pedig légy szíves, távolítsd el.--[[Szerkesztő:Linkoman|Linkoman]] <sup>[[Szerkesztővita:Linkoman|vita]]</sup> 2019. augusztus 28., 00:18 (CEST)


{{mj}}-- Balint36 szerköf: "remek, már csak a több millió bejegyzésből kell kikeresnie az olvasónak a megfelelő sorrást" (Nem az elírás miatt idézem, félreértés ne essék).

Balint36 valószínűleg nagyon félreért valamit. Miért probléma, hogy "több millió bejegyzésből kell kikeresnie az olvasónak" a forrást?

A Google természetesen több millió bejegyzésből kikeresi - a Magyar Közlönyben közzétett jogszabály '''címét''' - ellenőrizni itt csak a címeket kell, hiszen nem foglalkozik ez az oldal (és nem is fog soha) az egyes jogszabályok tartalmával. Vagyis a '''253/2015. (XII. 8.) Korm. rendelet''' (fiktív adatok) ellenőrzése folyamán e kifejezés beírására megjelenik a Magyar Közlöny 2015. XII. 8-i számában közzétett 235-ös kormányrendelet - vagy sem, mert mondjuk a "XII. 3." a helyes dátum és nem 8-a.

Egyedül a törvények esetében látszik hasznosnak a jelenlegi adat valamely '''kiegészítése''', bár a (fiktív) '''1975. évi VIII. törvény''' beírásával a Google ugyanúgy megtalálja, mintha oda lenne írva a Magyar Közlöny száma is (pl. M.K. 18.).

Tehát a forráskérő sablon elhelyezése felesleges trollkodás.--[[Szerkesztő:Linkoman|Linkoman]] <sup>[[Szerkesztővita:Linkoman|vita]]</sup> 2019. augusztus 28., 00:37 (CEST)

A lap 2019. augusztus 28., 00:37-kori változata

Tájékoztatom az érdeklődő szerkesztőket, hogy Magyarországon a jogszabályok hivatalos forrása a Magyar Közlöny. Azért nem szerepelnek ennél részletesebb forrásmegjelölések, mert gyakran a jogszabály maga is feltünteti (pl. az 1/2019. (I. 5.) Korm. rendelet azt jelenti, hogy az adott rendelet a Magyar Közlöny 2019. január 5-i számában jelent meg. Bár a törvények hivatalos számozása nem utal a Magyar Közlönyre, a törvényeknél is könnyen azonosítható, hogy pl. a 2019. évi VIII. törvény a Magyar Közlöny melyik számában jelent meg.--Linkoman vita 2019. augusztus 26., 23:59 (CEST)Válasz

Tájékoztatlak, hogy a Wikipédiában van egy Tüntesd fel forrásaidat! című lap. Még ha viszonylag könnyű is kikövetkeztetni, hol lehet kikeresni, nem mindenki számára triviális. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. augusztus 27., 23:24 (CEST)Válasz

Áthelyezett szöveg Linkoman vitalapjáról - a Balint36 által hivatkozott útmutatóban nincs arra szabály, ami alapján a forráskérő sablont erre a lapra kihelyezte

Forrásolás

Üdv! Az általad szerkesztett, létrehozott 2019 a jogalkotásban szócikk nem tartalmaz ellenőrizhető forrásokat. Arra kérlek, hogy tanulmányozd a → Tüntesd fel forrásaidat! útmutatót és annak megfelelően helyezd el a szócikkben a forrásokat, hiszen elsősorban megbízható enciklopédia építésére törekszünk, ezért fontos, hogy az információk megbízható forrásokkal alátámaszthatók és így ellenőrizhetőek legyenek. Köszönöm a figyelmed, további jó szerkesztést. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. augusztus 27., 23:24 (CEST)Válasz

@Balint36: -- Szia! Nagyon kérlek, figyelmesebben olvad már el az útmutatót, amelyre hivatkozol.

Fenntartom, hogy eleget tesz a forrásolás általános követelményének, hogy az éves oldalon szerepel: valamennyi magyarországi jogszabály forrása a Magyar Közlöny.

Az Évek a jogalkotásban lapjai éves listák, amelyek évente több száz jogszabály címét tartalmazzák. Ezek közül valamennyinek a forrása a Magyar Közlöny. Ez éppen elég forrásmegjelölés. A jogszabály száma és címe + a Magyar Közlöny beírásával a Google-ban a jogszabály általában megtalálható. Állítom, hogy ahogy eddig is, évek óta, ellenőrizhető, hogy vajon ez-e az egyes jogszabályok címe.

A nincs forrás sablon feltüntetése helytelen. Nincs olyan kötelezettség előírva, hogy a magyar Wikipédiában minden egyes lista minden egyes adatának forrását az adott listában meg kellene jelölni. (Kivételesen kialakult ilyen gyakorlat az egy-egy évi halálozásoknál, de a festők listájától kezdve a bármi más listájáig nem tartalmaz tételenként külön-külön forráshivatkozást!)

Ettől teljesen függetlenül megjegyzem, hogy az általad felhívott útmutató semmiféle utalást nem tartalmaz arra, hogy milyen fajta bibliográfiai adatok alapján kell vagy célszerű egy-egy jogszabályra hivatkozni az egyes szócikkekben, ahol az adott jogszabály szövege a cikk szövegének a forrása. Ez jelenleg teljes mértékben hiányzik.

De, ismétlem, az Évek a jogalkotásban csak az egyes jogszabályok címeit tartalmazzák és egyáltalán nem biztos, hogy lesz majd olyan cikk, amely az adott jogszabályt tartalmilag feldolgozza.

Hasznos lenne, ha valaki kidolgozna javaslatokat az útmutatóból hiányzó, tehát jelenleg nem szabályozott kérdések megoldására.

És a 2019 a jogalkotásban lapra tévedésből kihelyezett forráskérő sablont pedig légy szíves, távolítsd el.--Linkoman vita 2019. augusztus 28., 00:18 (CEST)Válasz


 megjegyzés-- Balint36 szerköf: "remek, már csak a több millió bejegyzésből kell kikeresnie az olvasónak a megfelelő sorrást" (Nem az elírás miatt idézem, félreértés ne essék).

Balint36 valószínűleg nagyon félreért valamit. Miért probléma, hogy "több millió bejegyzésből kell kikeresnie az olvasónak" a forrást?

A Google természetesen több millió bejegyzésből kikeresi - a Magyar Közlönyben közzétett jogszabály címét - ellenőrizni itt csak a címeket kell, hiszen nem foglalkozik ez az oldal (és nem is fog soha) az egyes jogszabályok tartalmával. Vagyis a 253/2015. (XII. 8.) Korm. rendelet (fiktív adatok) ellenőrzése folyamán e kifejezés beírására megjelenik a Magyar Közlöny 2015. XII. 8-i számában közzétett 235-ös kormányrendelet - vagy sem, mert mondjuk a "XII. 3." a helyes dátum és nem 8-a.

Egyedül a törvények esetében látszik hasznosnak a jelenlegi adat valamely kiegészítése, bár a (fiktív) 1975. évi VIII. törvény beírásával a Google ugyanúgy megtalálja, mintha oda lenne írva a Magyar Közlöny száma is (pl. M.K. 18.).

Tehát a forráskérő sablon elhelyezése felesleges trollkodás.--Linkoman vita 2019. augusztus 28., 00:37 (CEST)Válasz