Spanyol lovasiskola (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spanyol lovasiskola
A Spanyol lovasiskola az emberiség szellemi kulturális örökségének része.
2003
2003
Adatok
Ország Ausztria
Felvétel éve2015
UNESCO azonosító
A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol lovasiskola témájú médiaállományokat.

A spanyol lovasiskola egy bécsi (Hofburg) székhelyű lovasiskola neve, amely eredetileg az osztrák királyi család lovasképzéséért volt felelős. Fontos szerepe van a klasszikus lovaglás megőrzésében. Feltehetőleg a 19. század eleje óta nevezik így. A 15. század végén és a 16. század elején a művészien betanult lovaglás újra virágkorát élte, és viszonylag gyorsan terjedt el egész Európában, mindenekelőtt a királyi és fejedelmi udvarokon. A bécsi iskola története I. Ferdinánd császár fiával, II. Miksa császárral kezdődik, aki 1526-ban létrehozta a kladrubi ménest, a későbbi iskola "alapkövét".

Nevét a híres spanyol lovakról kapta, amelyeket még az iskola 1722-beli hivatalos alapítása előtt használtak. Mai napig is csak fehér lipicai méneken, az egykori spanyol lovak leszármazottjain, lovagolnak. A lovasiskola hetente kétszer rendez bemutató előadást és évente kétszer világ-körüli túrán mutatják be a klasszikus díjlovaglás művészetét. Az iskola jelentős turisztikai attrakció is amely évente több ezer ember látogatót vonz.

Andreas Hausberger a Maestoso Basowizza hátán

Források[szerkesztés]

Georg Kugler, Wolfdieter Bihl: Die Lipizzaner der Spanischen Hofreitschule. Pichler Verlag, Wien 2002, ISBN 978-3-85431-284-0.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Spanish Riding School
A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol lovasiskola (Bécs) témájú médiaállományokat.