Sono keling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sono keling
Dalbergia latifolia
Dalbergia latifolia
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz8…12 m
Rönkátmérő0,4…1,5 m
Sűrűség0,78 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban2,7 %
Húrirányban5,8 %
Keménység
Rostra merőleges35 MPa
Rosttal párhuzamos70 MPa
Merevség12000 MPa
Szilárdság
Nyomó64 MPa
Hajlító116 MPa
Nyíró14 MPa

A sono keling vagy kelet-indiai paliszander Indiából, dél-ázsiából származó kemény lombos faanyag, paliszander, a Dalbergia latifolia fa értékes, dekoratív anyaga.

Egyéb kereskedelmi nevei: indian rosewood, palissandre des Indes, Ostindischer Palisander, shisham. A kelet-indiai paliszander elnevezést más fajokra is használják, mint például a Dalbergia sissoo.

Az élő fa[szerkesztés]

Az indiai, dél-ázsiai trópusi alsó esőerdőkben terem, 20–25 m magas, lassú növekedésű fa. Gyakran a teakfával egy helyen nő. Ma már szinte csak a plantázsokban nevelt fát lehet kapni, a vad változat anyaga intenzívebb színű.

A faanyag[szerkesztés]

Szíjácsa keskeny (2–4 cm), sárga, sárgásfehér. gesztje ibolyaszínbe hajló világosabb vagy sötétbarna. Sötétebb csíkok teszik a felületet dekoratívvá. Az edények nagy méretűek, szórtak. Frissen megmunkálva illatos.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Kíméletes, lassú szárítással vetemedés nélkül szárítható. Repedés előfordul. Használat közbeni stabilitása jó.
Megmunkálás
Minden szerszámmal jól megmunkálható, a mészzárványok erősen tompítják a szerszámokat. Gőzölve jól hajlítható. Késelni, furnérrá feldolgozni csak gőzölés, főzés után lehet.
Rögzítés
Előfúrással szegelhető, csavarozható. Jól ragasztható.
Felületkezelés
A nagy likacsok miatt pórustömítés szükséges. A olajlakkok, poliészter- és alkidlakkok használata a fa tartalmi anyagai miatt előkezelés nélkül nem ajánlott. Eredeti színében használják fel, fény hatására a felület lassan fakul.
Tartósság
Nagyon tartós, a geszt gombáknak, rovaroknak, termeszeknek ellenáll, a fúrókagyló károsítja.

Dekoratív késelt furnér, intarzia, parketta készül belőle, esztergályozásra, külső téri asztalosmunkákra alkalmas, hangszerkészítés céljára a rio paliszanderrel azonos szerepkörben használható.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Babos – Filló – Somkuti: Haszonfák – ISBN 963-10-2582-9
  • Hein Kobler: Trópusi fák (jegyzet)