Songbird

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Songbird
A Songbird 1.0-s verziója, svéd nyelvű felülettel Windows alatt
A Songbird 1.0-s verziója, svéd nyelvű felülettel Windows alatt

Fejlesztő Pioneers of the Inevitable
Legfrissebb stabil kiadás 2.2.0, Build 2453 (stabil verzió, 2013. február 4.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás1.3b1 +/-
Operációs rendszer Windows XP/Vista, Linux, Solaris, Mac OS X
Platform x86, x86-64
PowerPC (nem hivatalos)
Kategória médialejtászó
Licenc GPLv2
A Songbird weboldala

A Songbird (magyarul; „Énekesmadár”) egy ingyenes, számos platformon használható nyílt forráskódú szoftver mely a webböngésző és multimédia-lejátszó programok ötvözete.

A Songbird a Mozilla XULRunner alapjaira épül. Ennek köszönhetően kis módosításokkal Windows, Mac OS X és Linux rendszereken is futtatható alkalmazás. A médiafájlok lejátszására a VLC plugint használja, médiakönyvtára adatbázisához pedig SQLite-ot. Linux alatt a Songbird a VLC helyett Gstreamer-t alkalmaz.

A szoftver első nyilvános, 0.1-es próbaverziója, kódnevén „Hilda”, 2006. február 8-án vált elérhetővé. A jelenlegi, 0.5-ös verzió 2008. március 26-án jelent meg.

A Songbird-höz jelenleg 55 nyelven, köztük magyarul is elérhető honosítás, bár ezek legtöbbje csak részben lokalizálja az alkalmazást.

A fejlesztés[szerkesztés]

A Songbird fejlesztői csapatát, a Pioneers of the Inevitable-ot (magyarul az „Elkerülhetetlen Úttörői”) Rob Lord, a digitális zene egyik veteránja hozta létre. A cél az volt, hogy a Mozilla Firefox webböngésző technológiáját felhasználva egy olyan, nyílt forráskód médialejátszó szoftvert hozzanak létre, mely képes együttműködni az interneten található, egyre növekvő számú zenei oldallal.

A piacvezető médialejátszókkal szemben, mint a Microsoft Media Player és az iTunes, melyek elsősorban a személyi számítógép merevlemezén található anyagokra koncentrálnak, a Songbird a világhálón fellelhető anyagokra kíván összpontosítani.

Funkciók[szerkesztés]

A Songbird több operációs rendszeren is használható:

Számos média-formátumot támogat, melyek között megtalálható az MP3, az AAC, az Ogg Vorbis, a FLAC és a Windows Media Audio, valamint az Apple és a Windows Media DRM által kódolt audiófájlok.

A Songbird képes médiafájlokat keresni nemcsak a számítógép merevlemezén, de az általa böngészett weboldalakon és MP3 blogokon is, melyeken, ha erre lehetőség van, fel is tud iratkozni RSS hírlevélre.

A grafikus felhasználói felülete tetszés szerint módosítható, a letölthető „tollak” segítségével.

Akárcsak a Firefox esetében, a Songbird funkciói is kibővíthetőek a letölthető kiterjesztések segítségével.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Songbird (software)
A Wikimédia Commons tartalmaz Songbird témájú médiaállományokat.