Ugrás a tartalomhoz

Sokszögeszterga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sokszögeszterga vagy poligon eszterga olyan gép amely sokszög alakzatok egy művelettel való esztergálását teszi lehetővé.

Működése[szerkesztés]

A sokszög alakban esztergált alkatrészek végein vagy a kerületük mentén több csúcs, fog vagy más forma lehet. A technika megköveteli a poligonális marófej és a megmunkálandó alkatrész mozgásának szinkronizálását. A sokszög esztergálás lehetővé teszi a bonyolult geometriák gyors gyártását és letisztult megmunkálását.

A poligon esztergálási egység több vágóéllel rendelkezik, és úgy van beállítva, hogy amikor egy vágóél az esztergálandó rúdanyagot vágja, akkor az a rudat minden egyes alkalommal, ahogy a munkadarab forog, ugyanabban az elfordulási pozícióban marja be. Ez lehetővé teszi az olyan geometriák, mint a hatszögek, négyzetek és lapok megmunkálását a marásnál nagyobb sebességgel.

Története[szerkesztés]

AZ USA beli Polygonal Turning Corporation Marquette, Michigan gépeivel szögletes faillesztéseket készített az 1890-as években.[1]

A nyugatnémet Fortuna cégnek az1960-as években egyedülálló szerszámköszörű-gépgyára volt, de gépeivel csupán három, és négyszögletű idomokat készített. Az 1969-ben bemutatott Gellért-féle sokszögeszterga a hagyományos esztergálási feladatokon túl 18 féle idomot készíthet, bármelyiket külső és belső furattal, csigavonalban, homorú, egyenes és domború oldallal egyaránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marquette (angol nyelven). Arcadia Publishing (1999. június 2.). ISBN 9780738500560 

Források[szerkesztés]