Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

NEW SOCIETAS LOGO A4.jpg
Adatok
Elnök Torzsa Sándor
Elnökhelyettes Király András
Brunner Tibor
Jabronka Richárd
Szűcs Gábor
Alelnök Eszik Bence
Aranyos Gábor
Györfi Mihály
Molnár Gergely
Elnökségi tagok Laskovics Diána
Szuchy Brigitta
Bulányi Geregely
Országos Választmány elnöke Bihal Dávid

Alapítva 2008. május 17.
Székház 1066,Budapest, Jókai utca 6.

Ideológia szociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedés balközép
Hivatalos színei vörös, fehér
Weboldala

Societas – Új Mozgalom néven létrejött 2008. május 17-én egy új, baloldali fiatalokat tömörítő szervezet, az MSZP társult ifjúsági szervezete. Alapító elnöke Varga László. A szervezet 2010-es kongresszusán változtatja meg a nevét Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalomra és ekkor választotta meg második elnökét Sass Szabolcs személyében, aki a szervezetet 2015-ig vezette. A Societas 2015. január 31-i kongresszusán új elnöke lett a szervezetnek: Torzsa Sándor.

Története[szerkesztés]

A szervezetet a Fiatal Baloldal utolsó kongresszusán hozták létre Szombathelyen, 2008. május 17-én.[1] Megalakításával párhuzamosan még aznap, jogutód nélkül megszüntették az MSZP társult ifjúsági szervezetét. A Fiatal Baloldal (röviden FIB) megszüntetésének hátterében az új integráció lehetősége állt. Úgy döntöttek, időszerű a megújulás.[2]

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom önálló, baloldali, fiatal gondolkodókból álló társulásként határozza meg magát, nem tekinti magát a Fiatal Baloldal utódjának.

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke Sass Szabolcs. Alelnökei: Torzsa Sándor (a Societas Budapesti Szervezetének elnöke), Oroszvári Péter (Vas megyei elnök), Brunner Tibor (Zala megye, Keszthely) és Kiss András Gábor (Komárom-Esztergom megyei elnök). Az Országos elnökség tagjai: Aranyos Gábor (Nyíregyháza), Bodor Nóra (Heves megye, Gyöngyös), Galló Júlia (Nógrád megye, Salgótarján), Heringes Anita (Tolna megye, Paks), Szopkó Tibor (Borsod megye), Varga Márk (Győr-Moson-Sopron megye, Győr).

Az Országos Választmányt Beke Károly vezeti, alelnöke: Balás Ádám, Kiss Péter, Nagy Julianna

Programja[szerkesztés]

  • „Iránytű” címmel új ifjúsági programot fogalmaztak meg alapító kongresszusukon. Ezt a következő hónapokban a helyi és megyei alakuló ülések megvitatták, ezután, a nyár végén a kongresszus elfogadta a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom több évre szóló programját.

Források[szerkesztés]

  1. Meghalt a FIB, éljen a Societas, Stop.hu, 2008. május 17.
  2. Societas - Új Mozgalom lett a Fiatal Baloldalból, HírTV.hu, 2008. május 18.

Külső hivatkozások[szerkesztés]