Ugrás a tartalomhoz

Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

Adatok
ElnökTorzsa Sándor
ElnökhelyettesMolnár Gergely
AlelnökAranyos Gábor
Eszik Bence
Györfi Mihály
Elnökségi tagokBulányi Gergely
Király András
Laskovics Diána
Szuchy Brigitta
Szücs Gábor

Alapítva2008. május 17.
Székház1066, Budapest, Jókai utca 6.

Ideológiaszociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedésbalközép
Hivatalos színeivörös, fehér
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom témájú médiaállományokat.

Societas – Új Mozgalom néven létrejött 2008. május 17-én egy új, baloldali fiatalokat tömörítő szervezet, az MSZP társult ifjúsági szervezete. Alapító elnöke Varga László. A szervezet 2010-es kongresszusán változtatja meg a nevét Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalomra és ekkor választotta meg második elnökét Sass Szabolcs személyében, aki a szervezetet 2015-ig vezette. A Societas 2015. január 31-i kongresszusán új elnöke lett a szervezetnek: Torzsa Sándor.

Története

[szerkesztés]

A szervezetet a Fiatal Baloldal utolsó kongresszusán hozták létre Szombathelyen, 2008. május 17-én.[1] Megalakításával párhuzamosan még aznap, jogutód nélkül megszüntették az MSZP társult ifjúsági szervezetét. A Fiatal Baloldal (röviden FIB) megszüntetésének hátterében az új integráció lehetősége állt. Úgy döntöttek, időszerű a megújulás.[2]

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom önálló, baloldali, fiatal gondolkodókból álló társulásként határozza meg magát, nem tekinti magát a Fiatal Baloldal utódjának.

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke Torzsa Sándor. Elnökhelyettese: Molnár Gergely. Alelnökei: Aranyos Gábor, Eszik Bence és Györfi Mihály. Az elnökség tagjai: Bulányi Gergely, Király András, Laskovics Diána, Szuchy Brigitta és Szücs Gábor. A szervezet nemzetközi titkára: Gúr Roland.

Programja

[szerkesztés]
  • „Iránytű” címmel új ifjúsági programot fogalmaztak meg alapító kongresszusukon. Ezt a következő hónapokban a helyi és megyei alakuló ülések megvitatták, ezután, a nyár végén a kongresszus elfogadta a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom több évre szóló programját.

Források

[szerkesztés]
  1. Meghalt a FIB, éljen a Societas Archiválva 2008. június 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Stop.hu, 2008. május 17.
  2. Societas - Új Mozgalom lett a Fiatal Baloldalból[halott link], HírTV.hu, 2008. május 18.

További információk

[szerkesztés]