Skinhatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Skin-hatás szócikkből átirányítva)

[1][2]A skin-hatás vagy más néven skin-effektus az áram és a vezető keresztmetszetének egyik jelensége.

A skin-hatás szemléltetése a vezető felületén

Egyenáram esetén az áram a vezető anyag keresztmetszetén egyenletesen oszlik el, az áramsűrűség a keresztmetszet bármely részén azonos. Váltóáramnál (főképp magas frekvencián) ez nem érvényes, a huzal ellenállása nagyobb a vártnál. A változást a vezetőt körülvevő és a frekvencia ütemében változó mágneses tér okozza, amely a vezetőben az örvényáramhoz hasonló áramot hoz létre. A Lenz-törvény értelmében ez az áram nem örvényszerű, hanem a mágneses teret létrehozó árammal ellentétes irányú. A két áram egymást taszítja, a járulékos mágneses tér a vezető áramát a felületre szorítja. A jelenséget skin-hatásnak nevezzük.

Veszteségek csökkentése sodrott huzallal

[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. felületi vezetés (skin-effektus). www.vilaglex.hu. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  2. A képek saját kezűleg készültek, átláthatóbbá teszik a jelenség magyarázatát, de nem térnek el más - ezt a jelenséget magyarázó képtől. Egyéb ezt a jelenséget magyarázó kép:https://www.google.sk/search?q=skin+hatás&client=opera&hs=Olk&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwieu_nj4InXAhVrJsAKHVRYA68Q_AUICigB&biw=1093&bih=526#imgrc=ez5SaonuaJLJKM:
  3. vilaglex - Kislexikon. www.vilaglex.hu. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  4. Bőr-hatás – HamWiki (magyar nyelven). wiki.ham.hu. [2017. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 24.)

Források[szerkesztés]