Sirály menedzsment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sirály menedzsment képszerű jellemzése: ürítő ezüstsirály (Larus argentatus)

A sirály menedzsment egy olyan vezetési stílus, amiben a vezető csak akkor lép kapcsolatba beosztottjaival, amikor baj van. Ez a felfogás ahhoz vezet, hogy sietős döntéseket hoznak kevés információ birtokában, és olyan dolgokról döntenek, amiket nem értenek eléggé. A zavaros helyzetet a beosztottaknak kell kezelniük.[1][2][3] Az elnevezés Ken Blanchard könyvéből származik, ami 1985-ben jelent meg Leadership and the One Minute Manager címmel: A sirály vezető berepül, rápiszkít mindenkire, majd kirepül.

Mivel csak akkor foglalkoznak beosztottjaikkal, ha gond van, ritkán vagy nem bátorítanak vagy dicsérnek.[4] A problémákért másokat tesznek felelőssé,[5] és magukra vonják a figyelmet, hogy fontosnak látszódjanak. Kritizálnak másokat, de nem vagy alig vesznek részt a probléma megoldásában.[6]

Ez a vezetési stílus képzetlen, tapasztalatlan vagy frissen kinevezett vezetőt jelez.[5] Viccesen jellemezhető úgy is, mint: A főnök elvégezte a munka oroszlánrészét: Már üvöltött!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andreou, Alex. „Why David Cameron is the ultimate "seagull" manager”, New Statesman, 2012. július 25. (Hozzáférés: 2013. június 17.) „Back when I worked for a large organisation, we had a term: “seagull manager”. It described someone, usually a consultant, who flew in, made a lot of noise, dumped on everyone from a great height, then flew out again, leaving others to deal with the consequences.” 
  2. Bradberry, Travis (2009). „The cost of seagull management”. Industrial and Commercial Training 41 (3), 139–141. o. DOI:10.1108/00197850910950925.  
  3. Witt, David: Don’t become a “seagull” manager. leaderchat.org, 2011. augusztus 15. (Hozzáférés: 2013. június 17.) „It’s harder than ever to avoid becoming a “seagull manager” these days. That’s when you fly in, make a lot of noise, dump on everyone, and then fly away again.”
  4. Blanchard, Ken. Leadership and the One Minute Manager (1985) „Seagull managers fly in, make a lot of noise, dump on everyone, then fly out.” 
  5. a b Seagull Management. Types of Management. (Hozzáférés: 2015. július 30.)
  6. Do You Have a “Seagull Manager”?. Modern Servant Leader, 2015. július 30. (Hozzáférés: 2015. július 30.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Seagull manager című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.