Sint-Lievensmonstertoren

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sint-Lievensmonstertoren
TelepülésSchouwen-Duiveland
Építési stílusgótika
Építész(ek)
  • Andries I Keldermans
  • Antoon I Keldermans
  • Rombout II Keldermans
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • steeple
  • templom
Elhelyezkedése
Sint-Lievensmonstertoren (Hollandia)
Sint-Lievensmonstertoren
Sint-Lievensmonstertoren
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 51° 39′ 01″, k. h. 3° 54′ 52″Koordináták: é. sz. 51° 39′ 01″, k. h. 3° 54′ 52″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sint-Lievensmonstertoren témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sint-Lievensmonstertoren (Szent Livus monostor tornya) a Zeeland tartománybeli Zierikzee város nevezetessége a 15. századból. Hollandia egyik legmagasabb tornya, a lapos holland alföldön és a tengerről is messziről kitűnik a tájból.

Története[szerkesztés]

A helyi lakosok csak Kövér toronynak (Dikke Toren) nevezik. A 62 méter magas torony építését 1454-ben kezdték meg, és tervezett magasságának csak mintegy egyharmadáig jutottak, mielőtt 1510-ben anyagi nehézségek miatt felhagytak a további munkával. A torony a belgiumi Mechelen városában álló Szent Rumbold-katedrális (ami a valószínűleg tervezett 167 méteres magasságból 97 méterig jutott) ikertestvére lett volna, ugyanannak a Keldermans építész-dinasztiának a tagjai vezették a munkát.

A hagyomány szerint a torony tervezett magassága 180–200 m volt, de a torony alapzatának méreteiből kiinduló modern kutatások is minimum 130 méterre teszik az eredeti elképzelések szerinti magasságot, amivel a maga korában a világ talán legmagasabb templomtornya lett volna.[1] A legmagasabb hollandiai templomtorony az utrechti Szent Márton-katedrális akkor már álló, 112 méteres tornya. A zierikzeei torony alapjának területe 16x16 méter (a támpillérekkel együtt 24,5x24,5 méter). Az utrechti támpillér nélküli torony alapterülete 19,5x19,5 méter.

A tornyot magától a templomtól építészetileg kissé különállva építették, hogy az alapozás ne tehessen kárt a templom épületében. Építőanyaga főleg tégla volt Dordrecht, Rotterdam és Gouda környékéről, több millió darabot építettek be. Kívülről nemes természetes kővel burkolták, nagyrészt Brüsszel környékén kitermelt brabanti fehér mészkővel.

A torony jelenlegi formáját körülbelül 30 év munkájával érte el, közben jelentősebb szünet is volt az 1466-ban pusztító városi tűzvész miatt. Az építkezést 1510 körül állították le a város súlyosbodó gazdasági nehézségei miatt. Az építkezésre költött összeg mintegy 100.000 arany gulden volt, hallatlanul magas összeg a korban.

A befejezetlen tornyot végül „ideiglenesen” lezárták felül, tetejére óraházat építettek a 16. században. Idővel a torony sokat veszített eredeti szépségéből. Számos díszítés eltűnt, különösen a 18. században. A fából készült toronykoronát 1835-ben bontották le. 1839/1840-ben új tetőt építettek. Ezen kívül egy párkány és egy korlát került rá. A torony aljának tágas belső terét vallási szertartásokra is használták.

Zierikzee városa fokozatosan elvesztette a középkorban élvezett gazdasági erejét, így a torony fenntartása is nagy terhet jelentett a város tanácsának. Többször kezdeményezték a torony lebontását. Végül 1881-ben a torony az állam tulajdonába került. 1883–1897 között állami támogatással átfogó restaurálást végeztek. A támpilléreket részben eltávolították, a tetején lévő párkányt is megszüntették.

A második világháború alatt a németek megfigyelő állást alakítottak ki a torony tetején, emiatt a szövetségesek többször tűz alá vették azt.

1957–1972 között újból felújították az épületet. Ekkor cserélték ki a tetőt a jelenlegire, ami az egykori óraházra emlékeztet. A tetejére egy hajó alakú szélkakas került. A sérülékeny homokkő pótlására bazaltlávát használtak.

A korlátot is kicserélték, a támpillérek pedig visszaálltak eredeti magasságukba. A jellegzetes díszítéseket nagyrészt restaurálták, számos szobrász erőfeszítésének köszönhetően. 1976 óta áll a toronyban egy szobor, amely a 1304-ben a közelben lezajlott tengeri csatát ábrázolja.

A 2018. január 3-i vihar során egy csúcs leszakadt a toronyról.

Kilátás a toronyból[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sint-Lievensmonstertoren című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Tájékoztató feliratok Zierikzee városában 2009 szeptemberében (lefényképezve)