Simson S51

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simson S51
Simson S51B13.jpg
További elnevezések - S51N-H
- S51B 1-3-H
- S51B 1-4-H
- S51B 2-4-H (S51 Electronic)
- S51E-H, S51E/4 (S51 Enduro)
- S51C (S51 Comfort)
- S51/1B-H, S51/1C-H, S51/1E-H (S51 12 Volt)
Gyártási adatok
Gyártó IFA-Kombinat
VEB Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk Ernst Thälmann Suhl
Gyártás ideje 19801990
Előző Simson S50
Következő Simson SR50
Simson S53
Típus utcai, illetve "Enduro"
Műszaki adatok
Méret és tömegadatok
Hossz 1890 mm
Szélesség 880 mm
Magasság 1195 mm
Gumik 2.75 - 16R K30, K32 vagy K35
Tömeg
Szárazon 75 kg
Nedvesen 260 kg
Tengelytáv 1210 mm
Üzemanyagtank 8,7 l ebből 0,8 l tartalék
Teljesítmény
Motor – 50 cm3-es léghűtéses egyhengeres résvezérlésű kétütemű motor
- M531 illetve M541 KF típus
Felfüggesztés - Teleszkópvilla elöl (130 mm rugóút)
- Hátul: himba rugóslábakkal (85 mm rugóút)
- "Enduro" és "Comfort" modelleken hátul: állítóberendezéssel ellátott himba rugóslábakkal (90 mm rugóút)
Fékek Dobfék elöl és hátul
Teljesítmény 2,72 kW / 3,75 LE @ 5.500 1/min ("N"-re nem érvényes!)
Forgatónyomaték 5 Nm @ 4.800 1/min ("N"-re nem érvényes!)
Erőátvitel – 3 illetve 4 fokozatú vonóékes váltó
- többtárcsás, olajfürdős tengelykapcsoló
- lánchajtás

Lásd még
Simson S50
Simson S53
Simson SR50
Simson Star

Az Simson S51-es modell egy két személy szállítására is alkalmas, viszonylag modern, megbízható, strapabíró kismotorkerékpár. 1980-ban jelent meg, az S50-es sorozatot váltotta le. 1980-tól 1991-ig gyártották a volt NDK egyik egykori körzeti székvárosában, Suhlban. A sorozatból kb. 1 300 000 db készült összesen. Legnagyobb számban az "S51B 1-4" típusú példány, ebből 360 600 db gördült le a gyártósorról 1980 és 1989 között. (Néhány típus neve mellett zárójelben az ismertebb neve vagy az oldalmatricán szereplő felirat szerepel, a könnyebb felismerhetőség érdekében.)

A sorozat tagjai legkönnyebben a motorblokk (M531 vagy M541 típusú) alapján különíthetőek el elődeiktől (szögletesebb forma, kuplungfedélen szerepel a sebességek száma és az "IFA" embléma, valamint a hengerfej bordázata párhuzamos), ám ezen kívül más kezelőszervekkel is rendelkeznek (kombinált kapcsoló), valamint a fényszóróház laposabb formájú. Egyébként ezeken kívül a váza teljesen megegyezik az S50-es modellel.

Az S51-eseket hajtó M541 KF motorblokk, karburátor, illetve váltó- és berúgókar nélkül

Típusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az S51 sorozatnak rengeteg típusát gyártották. Ezek teljesítménye közel azonos, különbségek csupán a felszereltségben mutatkoznak.

S51N-H: A típus nevében szereplő "N" betű jelentése ismeretlen. Egyesek szerint "Normal"-t jelent, mások szerint a "Nicht" ill. "Neutral" azaz az üres szót jelenti. Egy másik forrás szerint, a Simsonok (amelyek N-es típussal jöttek ki) azokon nem volt index, és csak gyári, kék festés volt. A jármű felszereltsége csekély. Nem volt rajta irányjelző, hátsó lábtartó, az ülésen kapaszkodó, csomagtartó, valamint a kombinált kapcsoló és a gyújtáskapcsoló is hiányzott róla. Akkumulátor sem volt gyári tartozék. A kürt helyett "IFA" feliratú csengő volt rajta. Alumínium felnik helyett csak ezüstszürkére fújt vasfelnijei voltak. Ennek a típusnak teljesítményben fojtott, kizárólag 3 sebességes motorblokkja volt. A 40 km/h-s végsebességre való fojtást több módon érték el. A henger kipufogócsatornájának méretét csökkentették, a porlasztónál akadályozták a súber mozgását, a kipufogókönyök hosszát megnövelték és a kipufogódobból eltávolították a konfúzor részt. Ez a típus könnyen felismerhető a jellemző kék színéről (viccesen: "bilikék") és az irányjelzők hiányáról. 1986-ig készültek ezek a típusok, kizárólag 16N1-es porlasztóval és 6V-os elektromos (világítás) rendszerrel és 12V-os, megszakítós gyújtással.

S51B 1-3-H: A típus nevében szereplő "B" a "Blinker" (irányjelző) szó rövidítése. Ami ezen a típuson található, az alapfelszereltségnek tekinthető, mert az S51N-en és az S51E/4-en kívül az összes későbbi típus tartalmazza. Tehát ezen típuson található irányjelző, hátsó lábtartó (nem mindegyik magyarországi példányon), ülésen kapaszkodó, csomagtartó, kombinált- és gyújtáskapcsoló, akkumulátor, elektromos kürt, kormányzár, helyzetjelző, féklámpa. A világításról egy 6V 25/25W-os izzó gondoskodott. A régebbi nagyobb felszereltségű Simsonokról ismert 16 collos alumínium felniket kapta. A típust 3 sebességes blokkal árulták. Jellemző színek: piros, világos- és sötétzöld, okkersárga, néhány esetben "bilikék". 1988-ig gyártották ezt a típust ebben a formában, kis ideig BVF 16N1 típusú porlasztóval, majd később a korszerűbb BVF 16N3-as porlasztóval. A típusban szereplő 1 a 12V-os, megszakítós gyújtásra utal. Kezdetben az S50-es kilométerórával szerelik, majd később áttérnek a 100-as kilométerórára. 1988-ig készültek ezek a háromsebességes változatok.

S51B 1-4-H: Megegyezik az előző típussal, egyedüli különbség, a 4 sebességes motorblokk.

S51B 2-4-H (S51 Electronic): A típus ismertebb neve: S51 Electronic, amely az első csúcsfelszereltségű típus volt. Eltérés az előző típusokhoz képest: kezdetektől fogva 100-as kilométer óra volt rajta, erősebb fényszóró (6V 35/35W), valamint megszakító nélküli, tirisztoros gyújtása volt, amelyet nem kellett karbantartani. Jellemző a sötét (méreg)zöld szín. Később módosítanak a villamos rendszerén: 12V-osra cserélik, de megtartják a jól bevált tirisztoros gyújtást. A blokkja természetesen 4 sebességes.

Simson S51B 2-4-H, avagy Simson Electronic

S51E-H (S51 Enduro): A típus nevében szereplő "E" az "Enduro" rövidítése. 1982-ben jelent meg. Főbb eltérés a megjelenésében nyilvánul meg: Emelt kipufogó található rajta, védőráccsal és a légszűrőfedél be lett horpasztva, valamint a jobb lábtartó szélesebb, a kényelmes elhelyezkedés végett. Kettő fokozatban állítható hátsó rugóstagokat kapott az MZ-kről, kevesebb menetszámú rugóval. Az terepmintás Pneumant K36 típusú gumiköpeny gyári felszereltség volt. A lábfék karja sem görbe immáron, és stílusosabb, behajtható berúgókart kapott ez a típus. A kormány is sokkal magasabb lett. Az üléshuzat mintája is eltérő, kicsit divatosabb lett, a csúszás meggátlására bordákat kapott. A nagyobb igénybevétel miatt a motorblokk felett két merevítőt is találhatunk. Jellemző színe az elegáns ezüstszürke, de elég nagy számban készültek pirosak is, továbbá a többi gyári szín közül készülnek világos-, sötétzöldben és nem túl gyakran okkersárgában is. A blokkja 4 sebességes, 1987-ig 6V.os világítással és 12V-os megszakítós gyújtással készültek, utána 12V-os tirisztorossal. Egyébként a megjelenésének évében kapott az összes típus nagy, áztatós tankmatricát, új felfogatású hátsólámpát, valamint az "Enduro" megjelenése óta nincsen merevítés az első sárvédőn az egyik típuson sem.

Simson S51E-H, avagy Simson Enduro

S51E/4 (S51 Enduro): Az "E/4"-es típus az "Enduro"-ból származó magas kipufogót, kormányt, hátsó rugóstagot, merevítést, berúgókart, lábfék kart, az "Enduro" üléshuzatát és gumiköpenyeit viselte, valamint egy valószínűleg csökkentett teljesítményű ám 4 sebességes blokkot. Gyújtása 6V-os, megszakítós. Egyébként felszereltsége az "N"-hez hasonló. Az "Enduro" és az "N" vegyítése. Jellemző színe a piros. Ez egy ritka típus hazánkban.

S51C (S51 Comfort): A típus nevében szereplő "C" a "Comfort" rövidítése. Az igazi csúcsfelszereltségű típust 1983-ban tették elérhetővé. Az "Enduro"-ról ismert kényelmes hátsó rugóstag, és az üléshuzat (picit módosítva), némely példányokon pedig még a merevítés is visszaköszön. A fordulatszámmérő és a halogén HS1 fényszóró gyári felszereltség volt. Újdonságnak számított a színre fényezett sárvédő is (a többi típuson 1990-ig ezüstszürke minden esetben), a blokk pedig 4 sebességes, feketére festett. A többi típustól eltérően ennek a változatnak fordulatszámmérő kihajtása is van ami baloldalt helyezkedik el . Jellemző szín: fehér, egyedi sárga feliratokkal. Sajnos Magyarországra hivatalosan nem került egy példány sem. Valójában igen kevés példány készült belőle a többi típushoz képest (31 000 db). 1989-ig gyártották.

S51/1B-H (S51 12 Volt): 1989-ben a gyárban áttérnek a 12V-os elektromos rendszerre, valamint innentől kezdve kizárólag 4 sebességes blokkokkal szerelik az S51 széria összes tagját. Ez a típus lesz az alapfelszereltségű típus 1989 után, mely a régebbi "B"-s típus összes extrájával rendelkezik, és a régebbi "B"-s típus helyét veszi át. Főbb eltérések: a hagyományos diódás 6V-os feszültségszabályzót és a 6V-os indexautomatát egy "ELBA" (Elektromos töltő- és villogóberendezés) nevezetű 12V-os elektronikus készülék helyettesíti, a kürt a jobb első teleszkópra került, és a féklámpakapcsolót megváltoztatják (a hátsót módosítják és bevezetik az első kapcsolót is is). A matrica már nem áztatós, hanem hagyományos ragasztós. Gyújtása 12V-os, megszakítós, ezen már kivétel nélkül BVF 16N3 típusú porlasztók voltak. Jellemző színek: "piszkosfehér", piros, világos és sötétzöld. 1990-ben eltérő mintázatú, "S51 12 Volt" feliratú oldalmatricát kap egységesen az összes Simson típus, valamint fekete fényezésű sárvédőkkel készül az összes típus a gyártás utolsó évében.

S51/1C1-H (S51 12 Volt): Hasonló a "/B2-4" típushoz, kivéve a világítás és a gyújtás: Halogén HS1 fényszóróval rendelkezik és 12V-os,tirisztoros gyújtással . Mezei nevén elektronik, nem keverendő a Comfort-tal a "C" betű miatt . Kizárólag fojtatlan motorral árúsították . Jellemző színe a piros, sötétzöld, világoszöld, az okkersárga színt leváltotta az atlaszfehér . Ezüstmetál színt eredetileg nem kapott a típus . Ezt a típust Magyarországon is forgalomba hozták, és kevesebb extrája volt, mint "névrokonának" (a "Comfort"-nak), valamint a megjelenése is eltér. Ez is egy viszonylag ritka típus hazánkban.

S51/1E-H (S51 12 Volt): A "/1B" újdonságait tartalmazó "Enduro" modell. Gyújtása megegyezik a "/1C"-ével: 12V-os,tirisztoros , némelyik példányon a "/1C"-ről is megismert halogén HS1-es izzó gondoskodik a világításról. Jellemző színek: "piszkosfehér", piros, ritkábban világos és sötétzöld. Eltűnik az ezüst szín a kínálatból.

Ezek voltak az ismertebb típusok. A -H jelzés a Magyarországra szánt típusokat jelzik. Ezek, ha sosem voltak rendszámosak, akkor előfordulhat, hogy a fojtott teljesítményű (S51N-el megegyező) hengerrel kerültek forgalomba kismotorként (CM50ccm beütés az adattáblán). Ha valaha rendszámos volt a motor, akkor gyári hengerrel rendelkezik. Az N-es típusok Magyarországra kerülésekor, a kilométerórát leszerelték róla és anélkül árusították őket.

A típusok leírása a legtöbb mai Simson kismotorra már csak részben vonatkozik, mivel az alkatrészek csereszabatossága és a könnyű szerelhetőségük miatt szinte alig maradtak gyári állapotú, típushű példányok (az N-es típusra fokozottan igaz, melyeket leginkább szoktak bővíteni).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]