Siebenbürgischer Volksfreund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Siebenbürgischer Volksfreund címet két 19. századi erdélyi szász hetilap viselte.

Az első 1844–1849 között hetente kétszer jelent meg Nagyszebenben Johann Michaelis szerkesztésében, kiadója Samuel Filtsch volt.[1][2] Alcíme Wochenblatt für den Gewerbs- und Landmann [Az iparosok és földművelők hetilapja] volt. Szerzői között volt többek között Stephan Ludwig Roth is.[3]

Azonos címet viselt az 1886. április 4-étől kezdődően Brassóban megjelent, Franz Karl Herfurth által szerkesztett hetilap, amely az erdélyi szász nyelven szerkesztett irodalomra helyezte a hangsúlyt. 1892-ben a szerkesztőség átköltözött Nagyszebenbe.[4][5] Ennek a hetilapnak az alcíme Ein Sonntagsblatt für Stadt und Land [Vasárnapi lap a városnak és a vidéknek] volt. Utolsó száma 1895. december 22-én jelent meg.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nicușor Dănuț Ivănuș: Sibiul de altădată în colecția Emil Fischer. Sibiu. 2006.
  2. Szinnyei József: Hírlapirodalmunk 1848-49-ben. In: Magyar Könyvszemle. 2. évf. 1877. 3/4.szám
  3. Erich Wenneker: ROTH, Stephan Ludwig. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon. Band VIII (1994) Spalten 746-752.
  4. Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái IV. (Gyalai–Hyrtl). Budapest: Hornyánszky. 1896.  
  5. Franz Herfurth - Leben und Biographie. www.litde.com
  6. Deutschsprachige Zeitungen: S-Z. Archiválva 2011. május 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Bundesinstitut für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Siebenbürgischer Volksfreund című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]