Sravánabélagóla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Shravanabelagola szócikkből átirányítva)
Sravánabélagóla (ಶ್ರವಣಬೆಳಗೊಳ Śravaṇa Beḷagoḷa)
Gomatésvara (Bahubali) szobra
Gomatésvara (Bahubali) szobra
Közigazgatás
Ország India
ÁllamKarnátaka
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság871 m
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 12° 51′ 26″, k. h. 76° 29′ 14″Koordináták: é. sz. 12° 51′ 26″, k. h. 76° 29′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sravánabélagóla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sravánabélagóla vagy Sravana Belgóla (kannada nyelven: ಶ್ರವಣಬೆಳಗೊಳ átírva: Śravaṇa Beḷagoḷa, angolul: Shravanabelagola) település India Karnátaka államában Bengalurutól 160 km-re Ny-ra. Lakosainak száma mintegy 9 ezer fő.

Sravánabélagóla Dél-India legszentebb dzsaina zarándokhelye. A település felett a 980 körül felállított Gomatésvara dzsaina szent 18 méter magas szobra uralkodik. Mezítelensége az összes világi dolgokról való lemondást, a merev tartás pedig a tökéletes önuralmat jelképezi. A gigantikus szobor az Indagiri dombján áll, ahol több kisebb szobor és egy gyönyörű templom is található. A sziklákba vájt 600 lépcső vezet fel a dombtetőre. Minden 12. évben India különböző részéről összegyűlnek ide a dzsainák, hogy megtekintsék azt a rituális szertartást, ahogy a 16 alkotóelemből álló folyadékból (tej, ghi , kókusztej, méz, joghurt, virágok, drágakövek, arany- és ezüstpénzek stb.) megfürdetik a hatalmas szobrot.

Panoráma[szerkesztés]

A Csandragiri templomegyüttes
A Csandragiri templomegyüttes


Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  • Útitárs: India, 2008
  • Fodor's India, 1973

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shravanabelagola című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.