Shadow, a sündisznó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Shadow, a sündisznó egy Sonic karakter a Sonic játékokból és a Sonic X animéből. Akárcsak Sonic, ő is egy sün.

Eredete[szerkesztés]

Shadow a 2001-es Sonic Adventure 2 játékból származik.

50 évvel ezelőtt, az űrben élt Dr. Robotnik (Dr. Eggman) nagyapja, Dr. Gerald és unokája, Maria. Dr. Gerald meg akarta alkotni Az "Ultimate Life Form"-ot (A legvégső életformát), ami a Föld megmentésében segített volna. Akkoriban a technológia nem volt elegendő,hogy véghez vigyen egy ilyen teremtést, ezért nem tudott még Shadow megteremtődni. Egy nap viszont űrlények alkut ajánlottak Dr.Gerald-nak: Ha oda adja nekik mind a 7 Káosz smaragdot, akkor adnak elegendő DNS mintát a vezérükből, Black Doom-ból, hogy Shadow elkészülhessen. Dr. Gerald megígérte, hogy 50 év múlva megadja nekik a kért káosz smaragdokat, ezért Shadow-ba kódolta a missziót, hogy gyűjtse össze mind a hét káosz smaragdot

Viszont a DNS-be bekerültek Black Doom negativ vonásai,ezért Shadow a Space Colony ARK-kal (így hívták az otthonukat) el akarta pusztítani a Földet. Ez úgy volt lehetséges, hogy a Space Colony ARK tartalmazott egy pulse cannon-t (Egy sugárágyút),ami hihetetlen sok energiát képes összegyűjteni, és így akár ilyen mértékű kárt is képes okozni.

Végül Shadow-ot megalkotta Dr.Gerald,és vele együtt egy új korszak is beköszöntött.

A japán hangját Yusa Kouji alakította, az angol hangját David Humphrey alakította 2001 és 2004 között, 2005 és 2010 között pedig Jason Griffith, 2010 óta pedig már Kirk Thornton alakítja.

Mesék, amiben szerepelt[szerkesztés]

Sonic X[szerkesztés]

A 33. résztől a 38. részéig szerepelt, ami hasonló mint a Sonic Adventure 2, csak ebben Chris is szerepelt. Ezután a Sonic Heroes játékhoz hasonlóan Dr. Eggman újraalkotta Shadow-t, és ezután a többi részben is szerepelt.

Sonic Boom[szerkesztés]

Az 52. részben szerepelt, később a 2. évad 51 és 52. részben is szerepelt.

Játékok, amiben szerepelt[szerkesztés]

Sonic Adventure 2 (megjelenés)[szerkesztés]

Először A Sonic Adventure 2-ben jelent meg, a Dark Story részeként. Dr. Eggman talált rá, és együtt akarták elpusztítani a földet, Dr Eggman természetesen szándékozott az Egg Empire-t megalapítani. Rouge a denevér a G.U.N. ügynökeként beépül, és már hárman vannak. Shadow egy káoszkristály segítségével képes a ChaosControl technikára, ami egy rövid időleállítást okoz egy adott területen, ezzel győzi le később Sonicot.

A Last Story-ban viszont mindenki együttműködik, és Shadow-val le kell győzni egy veszélyes ellenfelet, Biolizardot, az Ultimate Life Form prototípusát. Ezután a prototípus elteleportál a Chaos Control-al az ARK pulse cannonra, és módositva annak irányát a Föld felé,ütközőpályán készül a bolygót elpusutitani. (azt viszont nem tudjuk, honnan származik a negatív érzése Biolizardnak).Sonic és Shadow átalakul szuperré, és meg próbálják elpusztítani Finalhazard-ot. Végül Shadow feláldozza magát, hogy megmentse a Földet, mert emlékszik Maria utolsó szavaira: „Kérlek Shadow, tedd meg értük, hogy boldogok legyenek”.

Ezek után belezuhan a Földbe, de Dr. Eggman újraprogramozza, és egy titkos kamrában tárolja. Shadow emlékezete kiürül, s csak kevés dologra emlékszik.

Sonic Heroes[szerkesztés]

Shadow-val ez alkalommal a Dark Story-ban játszhatunk, ő a csapat gyorsasági tagja.

Rouge megbízást kapott,hogy találja meg Shadow-ot Dr. Eggman titkos bázisán. Rouge meg is találja, viszont ott van egy biztonsági robot is, az E típusú egyik legmodernebb fajtája, az E-123 "Omega". Amire Rouge feltörte Shadow kapszulájának zárát, Omega érzékeli a veszélyt, és támadásba lendül. Shadow erre megmenti a denevér ügynököt, és harcba száll Omega-val. Végül Rouge szétválasztja őket, és megtudja, hogy Omega mérges volt alkotójára, mert az otthagyta őt a sötét kamrában, és arra a meggyőződésre jutott, hogy Shadow alig emlékszik valamire.

Így alakul meg a Dark csapat. Hármuk küldetése az, hogy megsemmisítsék Eggman robotjait és bázisait. Végül sikerrel is járnak. Rouge Omega-val együtt visszamennek a G.U.N. bázisára, Shadow nélkül. Ő félrevonul, és keresi a válaszokat, hogy ki is ő és mi az igazi dolga ebben a világban.

Shadow The Hedgehog (saját játék)[szerkesztés]

Shadow-nak ez a saját játéka: Ő a fő és az egyetlen játszható karakter benne.

A történet Westopolis mellett indul, ahol csak arra az egy dologra emlékezik az emléknélküliséggel küszködő Shadow[1], hogy Maria kezét fogva menekülnek a G.U.N. katonái elől, akik közül az egyik lelövi Maria-t. A játék tehát Shadow visszaemlékezéseivel kezdődik, miközben pedig egyszercsak egy Black Arms-nak hívott faj elözönli a várost. Megjelenik előtte Dark Doom, a megszállók vezére, aki is megígéri, hogy segít megtudni a főszereplő múltját, ha ő is azt teszi, amit mond. A játék végén csatlakozik a G.U.N.-hez.

A teljes játék a wikipédián jelenleg nem érhető el magyar nyelven, viszont hamarosan meg lehet tekinteni.

Sonic Rivals és Sonic Rivals 2[szerkesztés]

A Sonic Rivals típusú játékokban Shadow-nak (akárcsak más karaktereknek) van egy külön sztorija. Shadow mind a két játékban játszható karakterként szerepel.

Sonic Riders, Sonic Riders: Zero Gravity és Sonic Free Riders[szerkesztés]

Az összes Sonic Riders típusú játékban Shadow egy játszható karakter, viszont különbözőképpen érhető el:

Sonic Riders és Sonic Riders: Zero Gravity: Shadow egy feloldható karakter, a sztoriban sem jelenik meg, csak feloldani lehet.

Sonic Free Riders: Shadow-nak és csapatának van egy külön sztorija, tehát ő itt egy alap karakter.

Sonic The Hedgehog (2006)[szerkesztés]

Shadow külön sztorit kap, ő a fő karakter a saját sztorijában, mellékkarakterek: Rouge és Omega.

Shadow küldetést kap, hogy mentse meg Rouge ügynököt, akit Eggman bázisán fogva tartanak. Küldetése sikeres, és kiszabadítja Rouge-t. Rouge magával hoz egy 10 éves ereklyét, amiből kiszabadul a gonosz Mephiles. Először sün formában akarja elcsábítani Shadow-ot, hogy csatlakozzon hozzá a világ elpusztításában. Shadow azonban visszautasítja, és elindul megállítani Mephiles-t. Végül a Dusty Desert-ben legyőzi, viszont nem pusztítja el.

Sonic And The Black Knight[szerkesztés]

Shadow itt a kerekasztal egyik lovagjaként szerepel, pontosabban ő Sir Lancelot megtestesítője. Három Sonic karakter szerepel a kerek asztal lovagjaiként, viszont Shadow-val két párbajt is meg kell vívni (először egy egyszerű, majd a Chaos Control-t veti be a második harcban).

Sonic Generations[szerkesztés]

Shadow itt a második rivális harcban szerepel ellenfélként, a Sonic Adventure 2 hős sztori utolsó harcának egy újraalkotásaként (afféle Remastered verzió).

Sonic Boom: Shattered Crystals[szerkesztés]

Lyric agykontrollja alá veszi Shadow-ot, és felhasználja őt hogy feltartsa Sonic-ot a gonosz terve befejeztéig. Miután megküzdöttünk Shadow-val, Tails leveszi róla az agykontrolláló szerkezetet, és elmondják neki, hogy mit tett vele Lyric. Shadow ezután otthagyta a kis csapatot, és egyedül ment bosszút állni.

A játék végén az utolsó csapást Shadow adja Lyric-nek, ezzel állva bosszút rajta.

Sonic Boom: Rise Of Lyric[szerkesztés]

Shadow itt alábecsüli Sonic-ot, hogy csak a gyenge barátai segítségével képes elérni a céljait. Ezután "felkéri" Sonic-ot egy párbajra, és legyőzésekor átkerül egy másik időzónába.

A játék végén Shadow visszatért a saját világába, és bosszút akár állni Sonic-kon, de mikor meglátta a bekötözöt Lyric-et megdicsérte Sonic-ot és barátait, felhagyott a bosszúval, és tovább ment.

Sonic Dash és Sonic Dash 2: Sonic Boom; Sonic Jump és Sonic Jump Fever; Sonic Runners[szerkesztés]

Itt Shadow kinyitható karakterként szerepel, meglehetősen sok gyűrűbe (vagy vörös csillaggyűrűbe) kerül.

Sonic Forces[szerkesztés]

Shadow itt átáll Eggman oldalára, hogy segítsen neki és Infinite-nek (de később kiderül, hogy ő valójában egy klón, akit Infinite a Phantom Ruby erejével hozott létre, az igazi Shadow a jó oldalon ál).

Sonic Forces: Speed Battle[szerkesztés]

Ebben a mobilos játékban Shadow egy feloldható karakter, de a többi mobil játékkal ellentétben nem Red Star Ringgel kell fizetni, hanem pontokkal, amiket nyeremény ládákkal lehet megszerezni, viszont nagyon kicsi rá az esély. A Halloween-i Event-kor vámpír ruhában is elérhető.

Team Sonic Racing[szerkesztés]

Ebbe a versenyzős játékba szintén szerepel Shadow, illetve Rouge és Omega is mint játszható karakterek. A Story Mode-ba is szerepelnek a Casino Park pályán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wikipedia: Shadow The Hedgehog (Videogame) (angol nyelven) (wikipédia-cikk). (Hozzáférés: 2023. január 21.)