Sgùrr a’ Ghreadaidh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sgùrr a’ Ghreadaidh
A hegy dupla csúcsa a szomszédos Sgùrr na Banachdich tetejéről
A hegy dupla csúcsa a szomszédos Sgùrr na Banachdich tetejéről

Magasság973[1] m
HelySkócia, Skye szigete
HegységFekete-Cuillin
Relatív magasság124 m
Típusmunro
Első megmászás1870, John MacKenzie és Newton Tribe[2]
Legkönnyebb útvonalGlenbrittle Youth Hostel - ghreadaidhvölgyi-patak - An Dorus-völgy - An Dorus
Elhelyezkedése
Sgùrr a’ Ghreadaidh (Skócia)
Sgùrr a’ Ghreadaidh
Sgùrr a’ Ghreadaidh
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 13′ 41″, ny. h. 6° 14′ 06″Koordináták: é. sz. 57° 13′ 41″, ny. h. 6° 14′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr a’ Ghreadaidh témájú médiaállományokat.

A Sgùrr a’ Ghreadaidh (kiejtése: IPA: [s̪kuːᵲ ə ˈʝɾʲet̪ɪ]) a skóciai Skye szigetén található Fekete-Cuillin egyik csúcsa. Északi szomszédjával, a Sgùrr a’ Mhadaidh-val együtt szokták megmászni, a két hegyhez ugyanaz az útvonal vezet, csak a közöttük lévő nyereg legalacsonyabb pontján, az ún. An Dorusnál kell eltérni. A Cuillin az Egyesült Királyság legsziklásabb, ezért legnehezebben mászható terepe.

Általános információk[szerkesztés]

Nevének jelentése "a verés/üvöltő szelek csúcsa" a gael gréidh ütni, verni jelentésű szóból.[m 1] Dupla csúccsal rendelkezik, amelyek közül a déli az alacsonyabb négy méterrel. A kettő között egy vékony gerincen vezet át az út. Első megmászására 1870-ben került sor két gyerek részéről. John MacKenzie egy Skye-on született természetbarát volt, aki később a Brit-szigetek egyik első hivatásos túravezetője lett, és akiről a Cuillin Sgùrr Mhic Choinnich nevű hegyét elnevezték. Barátja, Newton Tribe később több európai csúcsot is meghódított. Kettejük expedíciójáról nem maradt fenn jelentés, így azt sem tudjuk, hogy honnan közelítették meg.

A túra leírása[szerkesztés]

A túra útvonala nagyrészt megegyezik a Sgùrr a' Mhadaidh csúcsára vezető úttal. Az An Dorus a két csúcs közötti nyergen lévő átjáró, és a Greadaidh-re igyekvő túrázóknak jobbra, a déli oldalon kell kimászniuk belőle. A nyergen található egy másik átjáró is, ez az Eag Dubh, de ezt balra leereszkedve könnyedén ki lehet kerülni. Ezután a Szemölcs (The Wart) nevű sziklakiszögellés jelent akadályt, de ezt is meg lehet kerülni.

Piros: a felfelé vezető út, zöld: az An Dorustól a csúcsig vezető szakasz.

A 973 méteres csúcs a Fekete-Cuillin északi részének legmagasabb hegye, és a többihez hasonlóan jó kilátással rendelkezik. Aki a pár méterrel alacsonyabb déli csúcs felé akar átmenni, annak a Brit-szigetek egyik legkeskenyebb gerincszakaszával kell megküzdenie, amely meglehetősen kitett, és nagy óvatosságot igényel. Aki mégis a Sgùrr na Banachdich felé akar elindulni, annak meredek és kitett szakaszokra kell számítania, ezért a legoptimálisabb lehetőség visszatérni ugyanazon az útvonalon. Ha valaki a Sgùrr a' Mhadaidh csúcsát is meglátogatja, annak a 9-10 kilométeres sétára legalább 6-8 órát kell szánnia.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A hagyomány szerint a klánok bevett szokása volt a határok kijelölése során, hogy megverték a csoport fiatalabb tagjait, hogy így emlékezzenek. Az üvöltő/csapkodó szelek jelentés kevésbé elfogadott. Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 88. ISBN 978 0 907521 95 2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=1243
  2. Mitchell, Ian R.: Scotland's Mountains before the Mountaineers, Edinburgh, Luath Press Limited, 2013. 170-171. ISBN 978 1 909912 44 1

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sgurr a' Ghreadaidh
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr a’ Ghreadaidh témájú médiaállományokat.