Sgùrr Mhic Choinnich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sgùrr Mich Choinnich
A csúcs a Lagan-völgyből nézve
A csúcs a Lagan-völgyből nézve

Magasság948[1] m
Hely Skócia, Skye szigete
Hegység Fekete-Cuillin
Relatív magasság56 m
Típus munro
Első megmászás 1887, John MacKenzie[2]
Legkönnyebb útvonal Glen Brittle Road kempinghely - Lagan-völgy - An Stac-omladék
Elhelyezkedése
Sgùrr Mich Choinnich (Skócia)
Sgùrr Mich Choinnich
Sgùrr Mich Choinnich
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 12′ 31″, ny. h. 6° 13′ 28″Koordináták: é. sz. 57° 12′ 31″, ny. h. 6° 13′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr Mich Choinnich témájú médiaállományokat.

A Sgùrr Mhic Choinnich[m 1] a skóciai Skye szigetén található Cuillin egyik csúcsa, amely a hegység legmagasabb kiemelkedésétől, a Sgùrr Alasdairtől közvetlenül északra található. A Cuillin az Egyesült Királyság legnehezebb terepe sziklás csúcsainak köszönhetően, a Mhic Choinnich pedig az egyik legnehezebben meghódítható csúcs a túra végén lévő négykézláb mászásnak köszönhetően. A 11 km-es távra legalább 5-6 órát kell szánnia a túrázónak.

Általános információk[szerkesztés]

A hegy nevének jelentése "MacKenzie csúcsa", és arról a túravezetőről nevezték el, aki a Cuillin csúcsainak meghódításában és népszerűsítésében élen járt. J. Norman Collie[m 2] hegymászóval együtt ők voltak az első hivatásos túravezetők a hegységben a 19. század végén és a 20. század elején.[2] Természetesen John MacKenzie nevéhez fűződik a csúcs első meghódítása is 1887-ben.

A Cuillin főgerincének közepétől délre helyezkedik el, közvetlen szomszédjai északra a Sgùrr Dearg, délre a Sgùrr Alasdair. Az itt található csúcsok többségéhez hasonlóan a túrázók ezt is a nyugati oldalról közelítik meg.

A túra leírása[szerkesztés]

A túra kiindulópontja a Glen Brittle Road végén lévő kemping. A jól kiépített ösvényen keleti irányban kell haladni. 150 méteres magasságon egy ösvény ágazik el jobbra, amely a Cuillin délebbi csúcsainak megközelítéséhez használható, majd bal kéz felé feltűnik a Fhirballaich-tó (Loch an Fhir-bhallaich).

Az emelkedő egyre meredekebbé válik, miközben beér a Lagan-völgybe (Coire Lagan), amelynek végében 560 méteres magasságon a laganvölgyi-tó (Loch Coire Lagan) található. Kétoldalt hatalmas törmelékcsúszdák találhatók, jobbra az ún. Nagy Kőcsúszda (Great Stone Chute), balra pedig az An Stac-omladék (An Stac Screes), amely a tetejénél található csúcsról (An Stac, "orom, csúcs") kapta a nevét.

Az An Stac-omladékon kell nekivágni a hegy oldalának, amelynek a teteje a laganvölgyi-átjáró (Bealach Coire Lagan) a balra található An Stac csúcsával.

Piros: a legkönnyebb felfelé vezető út; kék: alternatív út lefelé (csak hegymászói gyakorlattal rendelkezőknek

A Mhic Choinnich csúcsára törekvőknek a nyeregnél jobbra kell venniük az irányt, és a Cuillin főgerincén haladniuk. A gerinc meglehetősen kitett helyen van, mindkét oldalon meredek szakadékokkal, ezért az itteni szakasz 2-es fokozatú[3] négykézláb mászást (ún. scrambling) igényel.[m 3] A gerincen megtett út kétharmadánál jobb kéz felé kezdődik az ún. Collie-perem (Collie’s Ledge), amely a Mhic Choinnich meredek nyugati oldalában halad egészen a csúcstól délre lévő Mhic Choinnich-átjáróig (Bealach Mhic Choinnich), alternatív útvonalat jelentve azoknak, akik erre tartanak. A csúcs 948 méteres magasságával elmarad a környező hegyektől, északra és délre a Cuillin többi csúcsát látni, keletre a hegység leghíresebb tavát, a Loch Coruisköt.[m 4]

A visszaúton a Collie-perem feletti szakasz óvatosságot követel. A gyakorlott túrázók és hegymászási tapasztalattal rendelkezők megpróbálkozhatnak a Collie-peremmel, amely elvezeti őket a Mhic Choinnich-átjáróig, ahonnan leereszkedhetnek a Nagy Kőcsúszdáig, amely ugyanúgy a Lagan-völgybe vezeti őket. A Mhic Choinnich-átjáró felől a túrázók csak a peremen keresztül juthatnak fel a csúcsra, mert egyébként egy függőleges sziklafal, a Király Kéménye (King’s Chimney) alkotja a Mhic Choinnich déli oldalát, amelynek meghódításához hegymászó felszerelés szükséges.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Kiejtése [zgür ih könikh].
  2. Collie a világ minden részén szerzett hegymászó tapasztalatokat, ezt az alábbi könyvében gyűjtötte össze: Collie, Norman J.: Climbing on the Himalaya and other mountain ranges, David Douglas, Edinburgh, 1902.
  3. A scrambling kifejezés a hegymászásban a hagyományos túrázás és a már kötelet alkalmazó hegymászás közötti tevékenység, amelyhez a kezek használata indokolt. Bár a különböző országok eltérő skálával rendelkeznek, Nagy-Britanniában a scramblingnek négy kategóriája van: 1, 2, 3, 3S/4.
  4. Kiejtése [korüsk].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=1248
  2. a b Townsend, Chris: Scotland [World Mountain Ranges], Milnthorpe, Cumbria, Cicerone, 2010. 501. ISBN 978 1 85284 442 4
  3. Townsend, Chris: Scotland [World Mountain Ranges], Milnthorpe, Cumbria, Cicerone, 2010. 57. ISBN 978 1 85284 442 4

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]