Serravalle vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Serravalle vára
Bosa, castello di Serravalle (01).JPG
Ország Olaszország
Mai település Bosa

Épült XII. század
Állapota rom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Serravalle vára (Olaszország)
Serravalle vára
Serravalle vára
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40°, k. h. 8°Koordináták: é. sz. 40°, k. h. 8°
Serravalle vára weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Serravalle vára témájú médiaállományokat.

A Serravalle vára a szardíniai Bosa városában található.

Története[szerkesztés]

Serravalle vára a Lunigianából származó Malaspina őrgrófok kezdeményezésére épült. A területet VIII. Benedek pápától kapták, hogy részt vegyenek a pisaiakkal és a genovaiakkal együtt a Szardíniát fenyegető arabok elleni keresztes hadjáratban Szardínia felszabadítása iránti elkötelezettségükért 1016-ban megkapták Planargia egy részét, azaz a mai Bosa és környékét, majd 1112-ben felépítették a vár első épületeit. A vár felépítésével Bosa Vetus lakossága a várdomb oldalára költözött, ahol nagyobb biztonságban érezték magukat A legutóbbi tanulmányok szerint a középkori falu és a vár az 1200-as évek második felében egyesült.

Serravalle vára, északi torony

A jelenleg restaurálás alatt álló vár több fázisban épült, hasonló módon mint a Cagliariban található San Michele vár. A vár mind a négy sarkában egy-egy őrtorony állt, körülöttük az árok, amely a mai napig látható, míg a központban voltak a lakóházak és a felvonuló tér. Az északi tornyot az 1300-as évek elején lebontották, majd Giovanni Capula építész építette újra, aki a Cagliariban álló elefánttornyot és San Panrazio tornyot tervezte. A főtorony tráchitból épült: a felső része világos rózsaszín tráchitból, az alsó része faragott tráchit tömbből. 1410-ben a várat és a várost is elfoglalták az aragóniaiak. Uralmuk alatt a vár egy erős katonai helyőrséggé vált: megerősítették a falakat, őrtornyokat építettek, majd felhúzták az ötszögű tornyot. 1478-ban itt rejtőzött Leonardo Alagón, Oristano márkija, aki utolsóként harcolt a szárdok függetlenségéért és győzött is Macomberben. Végül azonban egy spanyol hajó elfogta, miközben Genova felé menekült.

A várban található Regnos Altos templom valószínűleg a XIV. században épült. A freskókat az 1972-ben végzett helyreállítás során fedezték fel. Eleinte spanyol festészeti stílusnak vélték, ma inkább a toszkánai iskolának tulajdonítják a freskókat, amelyeket 1345-ben festettek. Többek között Az utolsó vacsora, Bűnbánó Magdolna a sivatagban, Szent Kristóf, Sárkányölő Szent György, Szent Mihály arkangyal, és ferences szerzetesek képei láthatóak a falakon.

Kilátás a várból

A várból gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra, a középkori városnegyedre, a régi cserzőüzemekre, valamint a Temo folyóra, amely Szardínia egyetlen hajózható folyója.

Forrás[szerkesztés]