Schutzpolizei des Reiches

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Schutzpolizei zászlaja
A Schutzpolizei rendőre
A Schutzpolizei rendőrei Franciaországban

A Schutzpolizei des Reiches a Harmadik Birodalom államvédelmi rendőrsége. Az Ordnungspolizei alá tartozott.

A Schutzpolizei látta el a legtöbb város és nagyváros egyenruhás rendőrségi szolgálatát. A felvétel feltétele volt a korábbi katonai szolgálat, fizikai és mentális alkalmasság, árja származás, valamint tagság a náci pártban és az SS-ben. A rendőrök fizetése magasabb volt az átlagos ipari munkásokénál, körülbelül a magánszektorban dolgozó irodai dolgozókéval volt egy szinten. Az előléptetés az érdemek és a szolgálatban eltöltött idő alapján történt.

Az állami rendőrség részlegei[szerkesztés]

Az államrendőrségi osztályok (Staatliche Polizeiverwaltung) alá tartoztak a helyi rendőri szervezetek, akik a védelmi rendfenntartásért és a bűnügyi nyomozásért is felelős voltak.

Település Állami rendőri osztag Rendőri megbízott
falu Polizeiamt Landrat, a Landkreis (község) megbízottja.
kisváros Polizeiamt A legközelebb Polizeidirektor, a rendőri osztály megbízottja.
város Polizeidirektion Rendőrségi jogász, Polizeidirektor rangban.
nagyváros Polizeipräsidium Rendőrségi jogász, Polizeipräsident rangban.

Rendőri ágak[szerkesztés]

Mindegyik államrendőrségi osztályban a Kommando der Schutzpolizei elnevezésű állami védelmi rendőri parancsnokság a "Kommandeuer der Schutzpolizei" alatt volt a helyi védelmi rendőrség vezetője.

Járőrök

A védelmi rendőrség alá tartozott a területi alapon működő járőrszervezet (Einzeldienst). Ezeken felül a szervezet az alábbi három részleg alkotta:

  • Polizeirevier = kerületi rendőrség (20-40 rendőr között, 20.000-30.000 lakosságú település esetén)
  • Polizeiabschnitt = területi rendőrség (5 vagy több kerületi rendőrség)
  • Polizeigruppe = rendőri csoport (3-5 területi rendőrség, csakis Berlinben, Hamburgban és Bécsben)
Laktanyarendőrség

A Kasernierte Polizei rendőri osztag volt. Hundertschaftenba (magyarul: "századok") szerveződtek. Csak nagyvárosokban volt jelen.

Gépesített rendőrök, gyakran páncélozott kocsikkal voltak felszerelve. A laktanyarendőrség tagjait gyakran helyezték át a Wehrmachtba.

Közlekedésrendészet

51 különleges közlekedési rendőri egység (Motorisierte Verkehrsbereitschaften) alakult 1937-ben a nagyvárosok forgalomirányításának biztosítására. A forgalmi rendőrség tagjai járőrkocsikkal és járőrmotor-kerékpárokkal voltak felszerelve.

Vízi rendőrség

A Wasserschutzpolizei felelt a tengerpartok, valamint a belvizek felügyeletéért és a kikötők rendjének biztosításáért.

Lovasrendőrség

Vagy önálló egységként működött, vagy egy nagyobb, gyalogságot is magában foglaló egység részeként. Alapegysége a Polizeireiterstaffeln (magyarul: "rendőrségi lovasosztagok").

Rendőrségi kommunikáció

A Polizei-Nachrichtenstaffeln (magyarul: "rendőri kommunikáció osztag") volt a rendőrségi kommunikációs szolgálat helyi alkotóeleme. A rádiót, valamint a telefont és a telexet biztonságos vonalakon használták.

Légirendőrség

Részt vett az országhatár védelmében, felügyelte az autópályákat és a tengeri útvonalakat, de bevethető volt például erdőtüzek esetén is. A kommunikációt is segítette.