Schulhof Lipót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Schulhof Lipót
Született 1847. március 12.[1]
Baja
Elhunyt 1921. október 10. (74 évesen)
Párizs
Állampolgársága magyar
Foglalkozása csillagász
Kitüntetései Lalande Prize (1920)

Schulhof Lipót (Léopold Schulhof, Baja, 1847. március 12.Párizs, 1921. október 10.) magyar származású francia csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Bolygók és üstökösök pályaszámítását kutatta, nevéhez fűződik a 147 Protogeneia nevű kisbolygó felfedezése. Róla nevezték el a 2384 Schulhof nevű kisbolygót.

Életpályája[szerkesztés]

Alap- és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, majd a bécsi és a párizsi egyetemen tanult csillagászatot. 1869-ben a bécsi csillagvizsgálóba került, ahol gyakornokként kezdett el dolgozni. 1871-ben másodasszisztens, két évvel később első asszisztense lett. 1875-ben átment a párizsi csillagvizsgálóba, ahol kezdetben segédként dolgozott. 1878-ban a Bureau des longitudes (a csillagászati számolóintézet) munkatársa, később aligazgatója lett. Itt dolgozott haláláig. Franciaországban számos díjat kapott, pl. Vaillant-díj, Francia Becsületrend. Magyarországgal az első világháborúig kapcsolatban maradt. 1878-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, illetve több tanulmánya jelent meg az MTA Értekezések a Mathematikai Tudományok Köréből, valamint a Természettudományi Közlöny számaiban. Ezenkívül elsősorban francia és osztrák folyóiratokban publikált: Astronomische Nachrichten, Wiener Sitzungsberichte, Berliner Jahrbuch (körlevelek) és Comptes rendus.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatásainak jelentős részében az üstökösök, bolygók és kisbolygók pályaszámításával, illetve a Nap körüli keringésével foglalkozott. Jelentősek a kisbolygók területén az úgynevezett pályaháborgások számításában és kimutatásában elért eredményei.

1872 novemberében figyelte meg Baján a meteoresőt, később Edmund Weiss osztrák csillagásszal kimutatta, hogy az ilyen jelenségek eredete az üstökösök szétszóródásában keresendő. 1875-ben fedezte fel a 147 Protogeneia kisbolygót. Ez volt az első kisbolygó, amit a bécsi egyetemi csillagvizsgálóból fedeztek fel. Franciaországi éveiben foglalkozott a Delunay-féle holdmozgás-táblázatokkal, pontosítva őket. Ezenkívül a Joseph Bossert halála miatt félbe maradt csillag-sajátmozgással foglalkozó katalógusát fejezte be. A Vaillant-díjat a „csillagászati többtestprobléma egyik speciális esetének kidolgozásáért” kapta meg.

Róla nevezték el a Nizzában, 1943-ban, Marguerite Laugier által felfedezett 2384 Schulhof nevű kisbolygót.

Főbb munkái[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC13280/13644.htm, Schulhof Lipót, 2017. október 9.