Ugrás a tartalomhoz

Schmidt Ferenc (építész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schmidt Ferenc
Életrajzi adatok
Született1827. február 14.
Temesvár
Elhunyt1901. március 7. (74 évesen)
Budapest
Ismeretes mintépítészmérnök, Bolyai-kutató
Pályafutása
Kutatási területBolyai-kutatás
A Wikimédia Commons tartalmaz Schmidt Ferenc témájú médiaállományokat.

Schmidt Ferenc (Temesvár, 1827. február 14.Budapest, 1901. március 7.) építészmérnök, Bolyai-kutató. Fia, Schmidt Márton a kor jelentős nyelvésze.

Életpályája[szerkesztés]

Apja, Schmidt Antal, személyesen ismerte Bolyai Jánost, és sokat mesélt róla fiának. Ferenc Bécsben és Münchenben tanult a műegyetemen. Építészmérnöki oklevelet szerzett. Előbb Temesváron majd Pesten dolgozott mérnökként. Mindent megtett a két Bolyai, Farkas és János elismertetéséért. Ezért a Matematikai és Fizikai Társaság egyik legmegbecsültebb tagja lett. Tagja volt az 1870-es években alakult Bolyai Bizottságnak, amelynek fő feladata volt a Bolyai-hagyaték feldolgozása. Neki köszönhetjük, hogy 1894-ben a Matematikai és Fizikai Társaság sírkővel jelöltette meg Bolyai János marosvásárhelyi elfelejtett sírját.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatta a két Bolyai munkásságát, és több tanulmányban, könyvben mutatta be a kutatás eredményét. Először írt németül és franciául a Bolyaiakról. Stäckel Pállal közösen kiadta a Bolyai Farkas Gauss-szal folytatott levelezését.

Művei:

  • Aus dem Leben zweier ungarischer Mathematiker, Wolfgang und Johann Bolyai von Bolya, Archiv für Math. und Phys., 48 (1867) 217–228. Ugyanez franciául: Bordeaux Mém. 5 (1867) 191–205.
  • Bolyai Farkas és Gauss Frigyes Károly levelezése. Az MTA megbizásából szerkesztették, jegyzetekkel és életrajzzal ellátták Schmidt Ferenc és Stäckel Pál. Budapest, 1899. Ugyanaz német bevezetéssel: Leipzig, 1899.

Források[szerkesztés]

  • Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig, főszerkesztő: Nagy Ferenc. Better–MTESZ–OMIKK, 1997.
  • Toró Tibor: A temesvári és a nemzetközi Bolyai-kultusz genezistörténetéből, Korunk, 2002. november. Online hozzáférés