Saphier Beatrix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Saphier Beatrix
Született 1956. augusztus 29. (66 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása festőművész
Iskolái Szentendrei Ferences Gimnázium (–1976)
Festői pályafutása
SablonWikidataSegítség

Saphier Beatrix (Budapest, 1956. augusztus 29. –) festőművész, fotóművész.

Tanulmányai[szerkesztés]

Fiatal éveit Szentendrén töltötte. A szentendrei művészek már korán nagy hatást gyakoroltak rá, első mestere a legjelentősebb magyar avantgard művészcsoport, a nyolcak egyik alapítója Czóbel Béla is itt figyelt fel rá, akinek 1972-től haláláig volt tanítványa.

A Szentendrei Ferences Gimnáziumban 1976-ban érettségizett. A Képzőművészeti Főiskolára a korabeli társadalmi osztály megkülönböztetés miatt nem jutott be. Ezután a fotózással foglalkozott. A váltás irányadója, hogy így továbbra is a művészetnek és a rajzoláson keresztül a képzőművészetnek élhetett.

A fotó hosszú távon nem elégítette ki a fotótechnika túlzottan kötött és merev keretei miatt, ettől függetlenül fotóművészként is komoly sikereket ért el, ami megalapozta a kellő anyagi hátterét, hogy ismét a festészet felé forduljon. Az 1980-as években a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen művészettörténetet tanult és ezzel párhuzamosan Kóka Ferenc Munkácsy Mihály-díjas festőművész magántanulója lett.

Munkássága[szerkesztés]

1989-től rendszeresen költözik hosszabb időkre Korfu valamint Krk városába, ahol ihletet merít egyedi színvilágot és technikát felvonultató képeihez.

Társas és egyéni kiállításai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]