Saphier Beatrix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saphier Beatrix
Született1956. augusztus 29. (67 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
IskoláiSzentendrei Ferences Gimnázium (–1976)
Festői pályafutása
SablonWikidataSegítség

Saphier Beatrix (Budapest, 1956. augusztus 29. –) festőművész, fotóművész.

Tanulmányai[szerkesztés]

Fiatal éveit Szentendrén töltötte. A szentendrei művészek már korán nagy hatást gyakoroltak rá, első mestere a legjelentősebb magyar avantgard művészcsoport, a nyolcak egyik alapítója Czóbel Béla is itt figyelt fel rá, akinek 1972-től haláláig volt tanítványa.

A Szentendrei Ferences Gimnáziumban 1976-ban érettségizett. A Képzőművészeti Főiskolára a korabeli társadalmi osztály megkülönböztetés miatt nem jutott be. Ezután a fotózással foglalkozott. A váltás irányadója, hogy így továbbra is a művészetnek és a rajzoláson keresztül a képzőművészetnek élhetett.

A fotó hosszú távon nem elégítette ki a fotótechnika túlzottan kötött és merev keretei miatt, ettől függetlenül fotóművészként is komoly sikereket ért el, ami megalapozta a kellő anyagi hátterét, hogy ismét a festészet felé forduljon. Az 1980-as években a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen művészettörténetet tanult és ezzel párhuzamosan Kóka Ferenc Munkácsy Mihály-díjas festőművész magántanulója lett.

Munkássága[szerkesztés]

1989-től rendszeresen költözik hosszabb időkre Korfu valamint Krk városába, ahol ihletet merít egyedi színvilágot és technikát felvonultató képeihez.

Társas és egyéni kiállításai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]