Sandy Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sandy Williams
Fotó: William P. Gottlieb
Fotó: William P. Gottlieb
Életrajzi adatok
Születési névAlexander Balos Williams
BecenévSandy
Született1906. október 24.[1][2]
Summerville
Elhunyt1991. március 25. (84 évesen)[1][2]
New York
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerharsona
Tevékenység

Sandy Williams weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sandy Williams témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sandy Williams (Summerville, 1906. október 24.New York, 1991. március 25.) amerikai harsonás, zenekarvezető. Leginkább arról ismert, hogy kora első számú big bandjében játszott − Chick Webb zenekarában. Williams Ella Fitzgeralddal is sok lemezt vett fel.

Pályakép[szerkesztés]

Egy prédikátor fiaként a dél-karolinai Summerville-ben született. A tizenhárom tagú család hamarosan Washingtonba költözött, amikor Williams még nagyon fiatal volt, azonban a testvérek hat hónap különbséggel elvesztették szüleiket, így egy delaware-i árvaházban helyezték el őket. Ott Sandy Williams csatlakozott az iskolai zenekarhoz,[3] de kérése ellenére eleinte tubán, és nem harsonán kellett játszania.

A gimnáziumban magánórákra kezdett járni, és időnként tanára fiaival játszott. Aztán több zenekarral is szerepelt.

Fletcher Henderson iránti csodálata erősen befolyásolta Williams zenéjét. Atlantic Cityben Claude Hopkinsszal játszott, majd 1929-ben csatlakozott Horace Hendersonhoz. Aztán Fletcher Henderson harsonása lett, de kirúgták, miután petárdát gyújtott a színpadon.

Williams 1933-tól -40-ig a Chick Webb zenekar játékosa lett, ahol később a fiatal Ella Fitzgeralddal dolgozott. Az „A Tisket, a Tasket” című film, benne Fitzgerald dala előadása őt is sztárrá tette.

Ezután más zenekarokkal dolgozott együtt, köztük Cootie William]szel (1942-43), akivel ismét Fitzgerald mellett készített felvételeket. Zenésztársai között szerepelt Sidney Bechet, Duke Ellington, Art Hodes és Roy Eldridge. Az 1940-es évek elején Williams Lucky Millinder, Cootie Williams, Mezz Mezzrow, Pete Brown és Wild Bill Davison együtteseiben dolgozott. 1943-ban rövid ideig a Duke Ellington Orchestra tagja volt. Utána többek között játszott Hot Lips Page, Don Redman és Roy Eldridge társaságában. 1946-49 között európai turnén vett részt Rex Stewarttal és zenekarával.

1943-ban Williams már alkoholizmusától szenvedett, és annak ellenére, hogy megpróbálta abbahagyni, továbbra is gyakran ivott számos zenésszel. 1950-ben már súlyos egészségkárosodást szenvedett, ami miatt visszavonult a zenéléstől. Bár megpróbált visszatérni, de aztán fogai állapota miatt ami teljesen abba kellett hagynia a játékot.

1991. március 25-én halt meg New Yorkban.

Lemezek[szerkesztés]

Ella Fitzgerald[szerkesztés]

  • Something To Live
  • Swingstation
  • A Tisket, a Tasket

Rex Stewart[szerkesztés]

  • Ellingtonia
  • Rex Stewart And His Orchestra
  • I'm The Luckiest Fool

Sidney Bechet[szerkesztés]

  • Sidney Bechet and His New Orleans Feetwarmers

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. St. Joseph's Industrial Schoolba

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sandy Williams című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.