Sandakan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sandakan
Közigazgatás
Ország Malajzia
Alapítás éve1658
Irányítószám90000–90999
Körzethívószám089
Népesség
Teljes népesség396 290 fő (2010)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság10 m
Terület2266,239596 km²
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 5° 50′ 20″, k. h. 118° 07′ 02″Koordináták: é. sz. 5° 50′ 20″, k. h. 118° 07′ 02″
Sandakan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sandakan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sandakan közel négyszázezres lélekszámú város Malajziában, Sabah tartományban. Kota Kinabalu után Sabah második legnagyobb városa. A Sandakan-félszigeten, az állam keleti partján található, és Brit Észak-Borneó korábbi fővárosa volt.

Története[szerkesztés]

Sandakan megalapítása előtt Spanyolország és a Sulu Szultanátus között vita folyt a Sulu-szigetek gazdasági dominanciájáért. Spanyolország 1864-ben blokád alá vette a szultanátus birtokait a Sulu-szigetvilágban. A Sulu Szultanátus a német konzuli szolgálat egy volt tagjának egy földdarabot adományozott a Sandakan-öbölben, hogy védelmet kérjen Németországtól. 1878-ban a szultánság eladta Északkelet-Borneót egy osztrák-magyar konzulnak, aki később egy brit gyarmati kereskedőnek adta át a területet. A terület feletti német jelenlét aggodalmat keltett a britek körében. Ennek eredményeképpen a britek, a németek és a spanyolok között jegyzőkönyv született a Sulu-szigetvilág feletti spanyol szuverenitás elismeréséről, cserébe azért, hogy a spanyolok nem avatkoznak be a brit ügyekbe Észak-Borneón.

Sandakan akkor kezdett virágzásnak indulni, amikor a Brit Észak-Borneói Társaság (British North Borneo Company, BNBC) 1879-ben új települést kezdett építeni, és aktív kereskedelmi központtá fejlesztette, valamint Észak-Borneó fő közigazgatási központjává tette. A britek a brit Hongkongból érkező kínaiak bevándorlását is ösztönözték Sandakan gazdaságának fejlesztése érdekében. A virágzás azonban megállt, amikor a japánok megszállták a területet. A háború folyamán a szövetségesek 1944-ben megkezdett bombázásaival a város teljesen elpusztult.

A háború végén a Brit Észak-Borneói Társaság visszavette a város igazgatását, de nem tudta finanszírozni az újjáépítés költségeit. Észak-Borneót 1946. július 15-én átadták a brit koronának. Az új gyarmati kormány úgy döntött, hogy az újjáépítés helyett Jesseltonba helyezi át Észak-Borneó fővárosát. Bár Sandakan már nem volt közigazgatási főváros, továbbra is megmaradt "gazdasági fővárosnak", mivel kikötői tevékenységei a keleti partvidék faanyagának és más mezőgazdasági termékeinek exportjához kapcsolódtak. A létesítmények javítására a koronagyarmati adminisztráció tervet dolgozott ki, amelynek "A gyarmati hivatal Észak-Borneó újjáépítési és fejlesztési terve: 1948-1955" nevet adták. A terv nyomán 1948 áprilisában létrehozták a Sandakani Halászati Hivatalt. A sandakani halászati ipar fejlesztésének első lépéseként a koronagyarmat a "Gyarmati Fejlesztési és Jóléti Terv" révén kidolgozta a "Fiatalok Munkatervét". E terv révén a brit közigazgatás feladata volt, hogy Hongkongból alapanyagokat importáljon a halászok számára, és azokat szubvencionálja.[1]

Gazdaság, turizmus[szerkesztés]

Sandakan az olaj-, dohány-, kávé-, szágó- és fakivitel egyik fő kikötője. Egyéb gazdasági tevékenységek közé tartozik a halászat, a hajóépítés, az ökoturizmus és a feldolgozóipar. Sandakan turisztikai látványosságai közé tartozik a helytörténeti múzeum, a Sandakani Kulturális Fesztivál, valamint a Sepiloki Orangutánrezervátum[2].

Éghajlat[szerkesztés]

Sandakan éghajlata a Köppen-féle éghajlati besorolás szerint trópusi esőerdő. Az éghajlat viszonylag meleg és nedves, az átlagos árnyékhőmérséklet 32 °C körüli, délben 32 °C körüli, éjszaka 27 °C körüli hőmérsékletre csökken. A város egész évben csapadékos, a legcsapadékosabb hónapok október és február között vannak, míg a legszárazabb hónap április. Az átlagos csapadékmennyiség 2184 mm és 3988 mm között változik[3][4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sandakan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Role and Contribution of the British Administration and the Capitalist in the North Borneo Fishing Industry, 1945-1963. [2015. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 27.)
  2. Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. (Hozzáférés: 2022. október 27.)
  3. The land capability classification of Sabah. Land Resources Division, Ministry of Overseas Development (1976) 
  4. The land capability classification of Sabah (Volume 2) – The Sandakan Residency (Climate). Land Resources Division, Ministry of Overseas Development, 1976. (Hozzáférés: 2014. április 9.)