San Juan Nepomuceno (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

ASan Juan Nepomuceno-t, a Királyi Hajóépítő Üzemben építették Guarnizo-ban /Kantábria/ és 1765-ben bocsátották vízre. Mint a legtöbb 18. századbeli hadihajót, a San Juan Nepomucenot is egy Szentről nevezték el, Nepomuki Szent Jánosról. Erősre készítették, hogy biztosan megállja a helyét a tengeren. A hajó testvérei a San Pascual, San Francisco de Asis, San Lorenzo, Santo Domingo és a San Agustín voltak.

Leírása[szerkesztés]

Churruca halála, Eugenio Álvarez Dumont alkotása.

A hajó tömege 2700 tonna. 74 darab agyút hordozott: 24db 11kg-os, 30db 8kg-os , 8db 5kg-os és 8db 3,5kg-os súlyú töltet kilövésére alkalmasat. Összesen 8 tiszt, 11 tengerészkadét, 19 főmatróz és 492 matróz szolgált rajta. 60 napi élelmiszer és 80 napi víz volt a hajó készlet-tároló kapacitása.

A hajó története[szerkesztés]

Számos fontos szolgálatot tett az Armadának, a Karib-térségben folyó ostromokon való küzdelmeiért 1779-ben kitüntették. 1793-ban rész vett az Angol-Spanyol haderő oldalán Toulon megszállásában Don Juan de Lángara tengernagy parancsnoksága alatt. 4 évvel később, 1797-ben újra harcba szállt egy Spanyol flotta részeként az Angolok ellen a Cape St. Vincenti csatában.

A trafalgari ütközet[szerkesztés]

Cosme Damián de Churruca y Elorza

A trafalgari ütközetben is részt vett kiváló teljesítménnyel. Annak ellenére, hogy 1805. október 21-én megfosztotta árbócától Nelson admirális tüzérsége, dicsőséget szerzett a csatában az ünnepelt parancsnok, Don Cosme Damián Churucca vezetése alatt. A sebesült Nelson admirális folytatta a csata irányítását, míg a parancsnok, Churruca, akinek a lábát egy tarackágyú leszakította, folytatta a vezénylést, de nem tudta áttörni a 6 ellenséges hajóból álló gyűrűt. A gyűrűbe tartozott többek között a híres Defiance, Tonnant és Dreadnought. A San Juan Nepomuceno 400 halottal és sebesülttel a fedélzetén zárta a csatát.

A trafalgari csata után a hajó az Angolok kezére került és mint HMS San Juanként szolgált mint hajóbörtön Gibraltárnál. Churruca parancsnok tiszteltére, a kabinra, amely az övé volt, belevésték a nevét egy réz táblába, és bárki, aki belépett, le kellett vennie a sapkáját, tiszteletet mutatva a bátor ellenfélnek.

Forrás[szerkesztés]

  • John D. Harbron. Trafalgar and the Spanish Navy (angol nyelven). ISBN 0-87021-695-3 (1988)