Samuel H. Smith (oktató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samuel H. Smith
Született1940. február 4. (84 éves)
Salinas
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásatanár
IskoláiKaliforniai Egyetem
a Washingtoni Állami Egyetem 8. rektora
Hivatali idő
1985. július 1. 2000. június 8.
ElődGlenn Terrell
UtódV. Lane Rawlins
SablonWikidataSegítség

Samuel H. Smith (Salinas, 1940. február 4. –) amerikai oktatási vezető, valamint a Washingtoni Állami Egyetem nyolcadik rektora.

Smith 1940. február 6-án született a Kalifornia állambeli Salinasben. Samuel BSc-diplomáját és doktori képesítését a Kaliforniai Egyetem berkeley-i kampuszának növénypatológia szakán szerezte, továbbá tiszteletbeli doktori fokozattal rendelkezik a tokiói Nihon Egyetemről és a vlagyivosztoki Távol-keleti Szövetségi Egyetemről.

Munkássága[szerkesztés]

Smith legjelentősebb tette a WSU Tri-Cities-i, spokane-i és vancouveri kampuszának létrehozása, valamint a távoktatási programok alapjainak lefektetése. Az egyetem Samuel vezetése alatt növekedésnek indult, egyben nemzetközi hírnévre tett szert; a férfi prioritásai közé tartozott a nők és a kisebbségekhez tartozók arányának növelése.

A rektor által vezetett kampánynak köszönhetően az egyetem az eredeti 250 milliós célt meghaladva 275,4 millió dolláros támogatást szerzett a magánszektoron keresztül. A gyűjtésnek köszönhetően ösztöndíjprogramok indultak, valamint növelték a munkavállalók számát, és technológiai fejlesztéseket is végrehajtottak.[1]

Smith 1997–99 között a National Collegiate Athletic Association vezetői tanácsának elnöke volt.

2000-ben a férfi az állami fenntartású egyetemeket tömörítő szervezet igazgatótanácsának elnöke, valamint a Kellogg fejlesztési tanács tagja lett, amely pozíciót június 8-ig tartott meg; visszavonulása után Seattle-ben egy WSU-kirendeltséget nyitott; feleségével, Patriciával jelenleg is a városban élnek.

Samuel később a Nyugati Kormányzati Egyetem (melynek a WSU is alapítója) kuratóriumi tagjaként folytatta pályafutását, valamint a Washingtoni Felsőoktatási Koordinációs Bizottság tagjaként a Talaris Kutatóintézetet, illetve a hátrányos helyzetű diákok tehetséggondozását segítő Washingtoni Oktatási Alapítványt vezette.

Intézményvezetői karrierje előtt Samuel Smith tizenhat évet töltött a Pennsylvaniai Állami Egyetemen, ahol először oktató, majd tanszékvezető, később pedig a Mezőgazdasági Főiskola dékánja, valamint a mezőgazdasági kutatóállomás igazgatója volt.[2] A férfi jelenleg is a Washingtoni Oktatás-fejlesztési Bizottság (a Washingtoni Felsőoktatási Koordinációs Bizottság utódja) kötelékében dolgozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trevor Durham: WSU Foundation honors president emeritus Sam Smith (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, WSU Foundation, 2016. október 6. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  2. Samuel H. Smith, Ph.D (angol nyelven). Pennsylvaniai Állami Egyetem. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Samuel H. Smith című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]