Samorost

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Samorost
Fejlesztő Amanita Design
Kiadó Amanita Design
Tervező Jakub Dvorsky
Sorozat Samorost
Motor Adobe Flash
Platformok Microsoft Windows, Mac OS X, Linux
Kiadási dátum 2003
Műfaj Kalandjáték, puzzle
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár Nincs
Adathordozó Letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 2000, XP, Vista, 7/Mac OS X/Linux
600 MHz CPU
128 MB RAM
31 MB HDD
DirectX 6.0
A Samorost weboldala

A Samorost egy kaland és puzzle stílusú, Adobe Flash alapú videójáték, amit az Amanita Design készített el. Habár a játék elég egyszerű, mégis kiemelkedik a többi flash játék közül szürreális grafikájával és a könnyen megjegyezhető eseményeivel.

A játék folytatását, a Samorost 2-t három díjra jelölte a GameShadow a „Videójáték-újítások” díjkategóriában: Legjobb Játék, Legjobb Új Karakter és Legjobb Vizuális Effektek. 2007-ben megnyerte a Webby-t a játékok kategóriájában.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék Samorost címe cseh nyelven van, amely magyarul úsztatott fát jelent. A játékos csak az egérrel irányítja a játék főhősét, aki egy fehér sapkás, barna csizmás kis emberke (Dvorsky csak „törpének” hívja). Az első rész lényege az, hogy meg kell előzni annak az űrhajónak a becsapódását, amely épp a törpe lakhelye felé száguld. A Samorost első részének kiadása után megjelent a második rész is, Samorost 2 címen, amelyben vissza kell szereznünk a főhős elrabolt kutyáját.

A játék szürrealista atmoszférája különféle technológiai és természeti témákkal, továbbá kreatív karakterekkel és egyedülálló zenékkel keveredik. Gyakran szerepelnek a játékban kisebb tárgyakról készített fényképek nagyobb felbontásban és a játék zenéje elérhető az iTunes-on is.

Dvorsky webfejlesztő ügynökségét az Amanita Designt Dvorsky szülővárosában, Brnóban alapították. A sorozat első része ingyenesen játszható az interneten,[1] viszont a második rész letöltéséért már fizetni kell, de akár CD-n is meg lehet venni.[2]

Források[szerkesztés]

  1. 'Samorost' (angol nyelven). Amanita-Design.net. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
  2. 'Samorost 2' (angol nyelven). Amanita-Design.net. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)

További információk[szerkesztés]