Szamba (tánc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Samba (tánc) szócikkből átirányítva)

A szamba (portugál: samba) 2/4 ritmusú, erősen szinkopált, lendületes társasági tánc.[1]

Brazília egyik legfontosabb kulturális jelenségének és az ország szimbólumainak tekintik.[2][3] A karneválok elengedhetetlen kelléke a szamba ritmusa.

A szamba egyszerű lépéseit a kezdők gyorsan megtanulhatják, míg a jó táncosok változatos ritmusában, lendületes testtartásában tánckészségüknek megfelelő variációkat találnak.

Története[szerkesztés]

A szamba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. Elsősorban Rio de Janeiróban és São Paulóban terjedt el leginkább.[4]

A szamba felvétele a latin-amerikai táncok versenyprogramjába 1959-től meghozta a szamba átalakulását a „népies” változattól a sportos szambáig.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balázs István: Zenei lexikon
  2. Guga Stroeter – Elisa Mori: Uma árvore da música brasileira. 2020–05–29. ISBN 978-85-9493-218-1 Hozzáférés: 2020. december 21.  
  3. Eco.Pós - Programa de Pós-Graduação da Escola de Comunicação da UFRJ - Teses e Dissertações - Nome da pessoa (portugál nyelven). www.pos.eco.ufrj.br. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  4. a b Archivált másolat. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 1.)

Források[szerkesztés]