Szamba (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szamba (portugál: samba [ˈSɐ̃bɐ]) egy brazil zenei műfaj, amely Rio de Janeiro afro-brazil közösségeiben keletkezett a 20. század elején.[1][2] Különböző stílusú zenék gyűjtőfogalma, például a karneváli felvonulások samba enredo-ja, a hagyományos, vidéki samba de roda vagy a samba canção stb.

Nyugat-Afrika kulturális megnyilvánulásaiban és a brazil népi hagyományokban gyökerezik.[3] Brazília legfontosabb kulturális jelenségei közé sorolják [1] és az ország egyik szimbóluma. [4][5][6][5]

A portugál nyelven legalább a 19. század óta jelen lévő "szamba" szót eredetileg a "néptánc" jelölésére használták.[1] Az idők folyamán jelentését kiterjesztették a "batuque-szerű körtáncra", a táncstílusra és a "zenei műfajra" is. [1] [7] A zenei műfajként való megalapozásának a folyamata az 1910-es években kezdődött [4] és az első mérföldkőnek számított az 1917-ben alkotott "Pelo Telefone" című dal. [1] [8] Annak ellenére, hogy a széleskörű közönség és a zeneipar úgy azonosította, mint "szamba", ez a zenei stílus ritmikailag és instrumentális szempontból sokkal inkább a maxixe (wd) tánchoz kapcsolódott, mint magához a szambához. [4] [1] [9]

Stílusok[szerkesztés]

A szambából sok alstílus jött létre. A főbb irányzatok portugál nevükön a következők:

  • La samba de roda;
  • La samba de coco;
  • La samba-canção;
  • La batucada;
  • La samba do enredo (wd); a brazíliai karneválok zenéje;[10] az 1920-as évek vége óta fokozatosan fejlődött a szamba iskolák keretein belül, különösen Rio de Janeiróban.
  • La samba rock; az 1960-as években indult stílus keveri a brazil szamba, a bebop, a dzsessz és a soul elemeit.
  • La samba-reggae, amely Bahia államban 1985 körül alakult ki, a jamaikai reggae hatására.

Hangszerek[szerkesztés]

A városi szambát ütős és vonós hangszerek kísérik. Bizonyos területeken fúvós hangszereket is hozzáadnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Lopes & Simas 2015.
  2. Marcos Antônio. Marcondes: Enciclopédia da música brasileira: popular, erudita e folclórica. 1998. ISBN 978-85-7402-053-2 Hozzáférés: 2020. december 22.  
  3. Samba and the Frenetic Rhythm of Brazil's Carnival. www.thelanguagejournal.com
  4. a b c Lopes 2019.
  5. a b Benzecry 2015.
  6. Paranhos 2003.
  7. Frugiuele 2015.
  8. Reijonen 2017.
  9. Matos 2015.
  10. Marcondes, Marcos Antônio, szerk. (1977). Enciclopédia da música brasileira - erudita, folclórica e popular (portugálul)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Samba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap