Saint-Nazaire híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Saint-Nazaire híd
Pont de Saint-Nazaire
Pont-Mindin.jpg
Elhelyezkedése Saint-Nazaire, Franciaország
Áthidalt akadály Loire
Szerkezettípus ferdekábeles híd
Funkció közúti híd
Anyag vasbeton
Legnagyobb támaszköz404 m
Nyílások száma 3
Teljes hosszúsága3356 m
Szélesség13,5 m
Magasság131 m
Sávok száma 3
Átadás ideje 1975. október 18.
Elhelyezkedése
Saint-Nazaire híd Pont de Saint-Nazaire (Franciaország)
Saint-Nazaire híd Pont de Saint-Nazaire
Saint-Nazaire híd
Pont de Saint-Nazaire
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 16′ 36″, ny. h. 2° 09′ 53″Koordináták: é. sz. 47° 16′ 36″, ny. h. 2° 09′ 53″
A Wikimédia Commons tartalmaz Saint-Nazaire híd
Pont de Saint-Nazaire
témájú médiaállományokat.

A Saint-Nazaire híd (franciául: Pont de Saint-Nazaire) egy franciaországi közúti híd. A Loire utolsó hídjaként köti össze a folyam két partját Saint-Nazaire és Saint-Brevin-les-Pins között. A híd egyike az ún. ferdekábeles megoldású magashidaknak, amelyek alatt magas felépítményű tengerjáró hajók is képesek áthaladni.

Története[szerkesztés]

Saint-Nazaire Franciaország egyik legjelentősebb kikötővárosa, de fontos kikötői létesítmények sorakoznak a folyam felsőbb szakaszán fekvő Donges és Nantes város rakpartjain is. A Loire Nantes alatti szakaszán az 1960-as évekig egyetlen híd sem épült, mivel azok akadályozták volna a nagy magasságú tengerjáró hajók forgalmát. A két part közötti kapcsolatot kompokkal igyekeztek bonyolítani, ám az ipari fejlődés második világháború utáni üteme miatt a forgalom hamarosan meghaladta a kompok kapacitását. Fontos volt az is, hogy a Loire torkolatától délre fekvő elszigetelt vidéket bekapcsolják az országos közúthálózatába, illetve létrehozzanak egy tengerparttal párhuzamosan haladó országos főúthálózat elemét.

A híd építéséről az 1960-as évek végén hozott határozatot a francia kormány. Az építkezés helyszíneként a Saint-Nazaire-től keletre fekvő, iparterületek közé ékelődő partvidéket szemelték ki. A munkálatok 1969-ben kezdődtek, az út átadására 1975-ben került sor. A híd a megnyitása utáni első két évtizedben a francia nyugati tengerpart talán legfontosabb átkelőhelye volt. A három forgalmi sáv azonban hamar telítődött, ezért szükség volt egy keletebbi híd felépítésére is. A Cheviré híd átadása után a Saint-Nazaire híd vesztett a jelentőségéből, napjainkra már csak a helyi jelentőségű főúthálózat része. A tengerparttal párhuzamosan futó forgalom ma már inkább az országos autópálya-hálózathoz kapcsolódó Cheviré hidat választja. Az átkelőhely használata ingyenes.

Műszaki leírás[szerkesztés]

A létesítmény 3356 méter hosszú. A főhíd egy vasbeton pilléreken nyugvó acélhíd, teljes hossza 720 méter, ebből a két pilon közötti rész 404 méternyit tesz ki. A hídpálya az apályidei vízszint fölött 61 méter magasan ível át, így a legnagyobb tengerjáró hajók is átférnek alatta. Az úttest maga 67 méter magasságban helyezkedik el. A két piros-fehérre festett „Λ” alakú pilon anyaga acél, tetejük 131 méter magasan tornyosul az apályidei vízszint fölé. Az útpályát 18 darab, 72 és 105 milliméter közötti átmérőjű acélkábel rögzíti a pilonokhoz. A főhídhoz északról és délről is egy-egy összesen 52 nyílásból álló rámpaszerűen emelkedő híd csatlakozik, amelyek átlagosan 50,7 méteres távolságot hidalnak át. A kábeleket 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben is cserélni kellett. A hídon három sáv fut. A felfelé vezető oldalon a teherautók egy kaptatósávon haladhatnak, a lefelé haladó oldalon ez a kaptatósáv megszűnik.

Források[szerkesztés]

  • Fiche de l'ouvrage n°61 (francia nyelven). Sindicat de la Construction Metallique de France. [2008. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 10.)
  • Pont de St Nazaire (1975) (francia nyelven). Ministère de l'Écologie, de l'Energie, du Développement durable et de l'Aménagement du territoire, 2008. szeptember 2. [2013. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 10.)
  • Nicolas Janberg: Saint-Nazaire-Brücke (német nyelven). Strukturae. (Hozzáférés: 2009. február 10.)