Sablonvita:Wd

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyimhu 6 évvel ezelőtt a(z) Elvi hiba wd-vel témában

(d)[szerkesztés]

Miért (d)? Én olvasóként biztos nem érteném. --BáthoryPéter vita 2013. április 2., 12:42 (CEST)Válasz

Elvi hiba wd-vel[szerkesztés]

A wikinyelv környezetfüggetlen (többé-kevésbé: a sablonparamétereknek és a szócikkeknek van környezetük). A wd használata azt feltételezi, hogy előtte van egy piros link. Vagyis a wiki-nyelvben egymástól független (piros) belső linket és a sablonhívást összeköti. Ugyanakkor a szintaxis ezt nem kényszeríti ki. Vagyis ha valaki leír egy kóbor wd-t piros link nélkül, az tökéletesen értelmetlen dolgot csinál.

Ez elvi hiba. A piros és wd link létrehozása atomi művelet kellene legyen. Pl. úgy, ahogyan a {{linkiw1}}(?) csinálja. Gyimhu vita 2018. április 11., 18:45 (CEST)Válasz

A wd sablon leszedése[szerkesztés]

Javaslom a wd-t leszedő bot átalakítását (ha még nem ilyen). A leszedés előtt hasonlítsa össze a wd előtti linken levő szócikk wikidata linkjét a wd-beli wikidata linkkel. Csak akkor szedje le a wd-t, ha a kettő egyezik, egyébként jelezzen hibát.

Indoklás: nincs garancia arra, hogy amikor a wd előtti piros link szócikkje létrejön, az a szócikk a wd által mutatott lapról szól. A szócikk írója valószínűleg nem is tud arról, hogy a most létrejött szócikkre már piros link mutat, és esetleg teljesen más tartalommal hozza létre. A wikidata-link egyezősége viszont biztosítaná a tartalmi egyezőséget.

Ugyanez a probléma fennáll a linkiw1-et leszedő bottal is. Ilyen véletlen szócikknév-ütközés történt a kubán esetén: lásd itt, igaz, piros linkkel, wd nélkül. A fenti javaslat megfogadásával viszont elkerülhető lenne. Gyimhu vita 2018. április 11., 18:23 (CEST)Válasz