Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-5-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caracciola feleségével, Charlotte-tal egy 1931-es versenyen
Caracciola feleségével, Charlotte-tal
egy 1931-es versenyen

Rudolf Caracciola, teljes nevén Otto Wilhelm Rudolf Caracciola (Remagen, 1901. január 30.Kassel, 1959. szeptember 28.) német autóversenyző, háromszoros Európa-bajnok, az európai autóversenyzés Formula–1 előtti legsikeresebb versenyzője. Grand Prix-karrierje előtt hegyi versenyeken is Európa-bajnoki címet szerzett, ugyancsak háromszor.

Teljes Grand Prix-karrierje alatt mindössze két csapatban, a Mercedes-Benznél és az Alfa Romeónál vezetett. Beceneve Caratsch, illetve Regenmeister volt. Az előbbi olasz eredetű vezetéknevének és becézett formája, az utóbbit esőben nyújtott teljesítményéért kapta.

Versenyzői karrierje az 1920-as évek elején kezdődött, amikor a Fafnir autógyárnál volt tanonc. Eleinte motorkerékpárokkal, később autókkal versenyzett. Első két hegyi Európa-bajnoki címét a Mercedes-Benz színeiben érte el, a harmadikat már az Alfa Romeóval.

Komolyabb Grand Prix-karrierje 1926-ban kezdődött, amikor megnyerte az első német nagydíjat. Ebben a sorozatban is csak a korábban említett két gyári csapatban versenyzett. 1926-tól 1931-ig, amikor már az idény bizonyos versenyeit külön értékelték egy Európa-bajnokság részeként, privátként indult egy Mercedes-Benzzel, majd 1932-re az Alfa Romeóhoz szerződött. 1933-tól ismét a Mercedes-Benz alkalmazta, immár a gyári csapatban. Európa-bajnoki karrierje rendkívül sikeresen alakult, 1935-ben, 1937-ben és 1938-ban is győzött. 24, szigorúan a bajnokságba számító indult, ezek közül tízet nyert meg; a versenyek több mint a kétharmadán, 17-szer állt dobogóra. Számos, a bajnokságba be nem számított versenyen is győzni tudott.

A második világháború után még visszatért az autóversenyzéshez. Szeretett volna elindulni az 1946-os indianapolisi 500-on, de egy edzésen súlyos fejsérüléseket szenvedett, így nem tudta kvalifikálni magát. 1952-ben még rajthoz állt egy svájci sportautó-versenyen, ám ezúttal is balesetet szenvedett. 58 évesen halt meg májelégtelenségben.