Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-46-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tim McIlrath 2011-ben a Sziget Fesztiválon
Tim McIlrath 2011-ben a Sziget Fesztiválon

A Rise Against amerikai punk rock együttes Chicagóból, Illinois államból. Az 1999-ben alakult együttes jelenlegi tagjai Tim McIlrath (ének, ritmusgitár), Zach Blair (szólógitár, vokál), Joe Principe (basszusgitár, vokál) és Brandon Barnes (dob).

Az együttes az első öt évét a független Fat Wreck Chords kiadónál töltötte, ahol kiadták első két stúdióalbumukat The Unraveling (2001) és Revolutions Per Minute (2003) címmel. Mindkét album elfogadható sikereket hozott, így 2003-ban a Geffen (UMG) kiadóhoz kerültek.

A Geffennél a Siren Song of the Counter Culture albummal debütáltak, ez az album közelebb hozta őket a mainstream sikerekhez. Negyedik stúdióalbumuk, a The Sufferer & the Witness 10. helyet ért el a Billboard 200-as listáján, és többségében pozitív kritikákat kapott. Az ötödik stúdióalbumukat, az Appeal to Reasont 2008. október 7-én adták ki, ez a Billboard 200-as listáján a harmadik helyen végzett. Mind a három Geffennél kiadott album platinalemez lett Kanadában, és aranylemez az Amerikai Egyesült Államokban. Legutóbbi albumuk 2011. március 15-én jelent meg Endgame címmel, ez a lemez érte el a legnagyobb sikert a Billboard 200-as listáján, ahol második lett. Az együttes aktívan támogat és képvisel különféle szervezeteket, ilyen például az Amnesty International, amely az emberi jogok elismertetéséért küzd, vagy az It Gets Better Project. Emellett progresszívan támogatják az állatok jogaiért küzdő szervezetet, a PETA-t, és mindannyian vegetáriánusok.