Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-33-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XIA 2012-ben
XIA 2012-ben

Kim Dzsunszu, művésznevén XIA vagy Xia(h) Junsu (Kjonggi, 1986. december 15. –) dél-koreai énekes, musicalszínész és dalszerző. Az S.M. Entertainment fedezte fel egy meghallgatáson, 2003-ban debütált a TVXQ együttesben, akikkel együtt négy koreai és négy japán nagylemezt, valamint számos kislemezt adott ki. 2010-ben Kim Dzsedzsunggal és Pak Jucshonnal kivált az együttesből és saját zenekart alapított JYJ néven, majd 2012-ben szólólemezt adott ki Tarantallegra címmel. Az első koreai szólóénekes, aki világ körüli turnét tartott. Második albuma, az Incredible 2013. július 15-én jelent meg.

Rendkívül népszerű musicalénekes, a magyar származású Lévay Szilveszter két musicaljének, a Mozart!-nak és az Elisabethnek a főszerepében volt látható, valamint egy koreai-amerikai koprodukcióban, a Tears of Heaven-ben.

Művésznevét az Aszia (아시아, Ázsia) szóból alkotta meg a szókezdő /a/ levágásával. Többször is megszavazták a legjobb hangú K-pop-idolnak, az egyik 2011-es felmérésben énektanárok helyezték az első helyre. Kambodzsában egy falu viseli a nevét.

Dzsunszunak egy bátyja van, Dzsunho, akivel kétpetéjű ikrek, és aki JUNO művésznéven szintén énekes.