Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-39-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rudolf Caracciola első feleségével, Charlotte-tal egy 1931-es versenyen
Rudolf Caracciola első feleségével, Charlotte-tal egy 1931-es versenyen

Rudolf Caracciola, teljes nevén Otto Wilhelm Rudolf Caracciola (Remagen, 1901. január 30.Kassel, 1959. szeptember 28.) német autóversenyző, háromszoros Európa-bajnok, az európai autóversenyzés Formula–1 előtti legsikeresebb versenyzője. Grand Prix-karrierje előtt hegyi versenyeken is Európa-bajnoki címet szerzett, ugyancsak háromszor.

Teljes Grand Prix-karrierje alatt mindössze két csapat, a Mercedes-Benz és az Alfa Romeo alkalmazta, utóbbi csak egy szezonban. Beceneve a Caratsch, illetve a Regenmeister volt. Az előbbi olasz eredetű vezetékneve németesített, egyfajta becézett formája, az utóbbit pedig esőben nyújtott jó teljesítményéért kapta.

Versenykarrierje az 1920-as évek elején kezdődött, amikor a Fafnir nevű autógyárnál volt tanonc. Ekkor eleinte motorkerékpárokkal, majd autókkal versenyzett. Első két hegyi Európa-bajnoki címét a Mercedes-Benz versenyzőjeként érte el, a harmadikat már az olasz Alfa Romeo színeiben.

Komolyabb Grand Prix-karrierje 1926-ban kezdődött, amikor megnyerte az első német nagydíjat. 1926-tól 1931-ig, amikor már az idény bizonyos versenyeit már külön, egy Európa-bajnokság részeiként értékelték, privátként indult egy Mercedes-Benz-zel, majd 1932-re az Alfa Romeóhoz szerződött. 1933-tól ismét a Mercedes-Benz alkalmazta, immár a gyári csapatban. Európa-bajnoki karrierje rendkívül sikeresen alakult, 1935-ben, 1937-ben és 1938-ban is győzni tudott. Ha szigorúan a bajnokság kimenetelébe beleszámító versenyeket nézzük, 24 versenyen indult, ezek közül tízet megnyert. E versenyek több mint kétharmadán, 17-szer állt dobogóra. Győzött számos, a bajnokságba be nem számított versenyen is.

A második világháború befejezése után még visszatért az autóversenyzéshez. Szeretett volna elindulni az 1946-os indianapolisi 500-on, azonban egy edzésen súlyos fejsérüléseket szenvedett, így a versenyre már nem tudta kvalifikálni magát. 1952-ben még rajthoz állt egy svájci sportautó-versenyen is, ám ezen is balesetet szenvedett.

1959-ben, 58 évesen, májelégtelenségben halt meg.