Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2009-53-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
az OpenOffice.org logója
az OpenOffice.org logója

Az OpenOffice.org egy nyílt forráskódú, platformfüggetlen irodai szoftvercsomag, így elérhető számos operációs rendszerre, köztük a Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, és Solaris rendszerekre. Az OpenOffice.org-nak jelentős piaci részesedése van vállalati körben, ahol a piacvezető Microsoft Office-t követi.

A Microsoft Office alternatívája köszönhetően a hasonló felületnek és képességeknek, a fájlformátumok nagyfokú kompatibilitásának és nem utolsósorban az ingyenességének. Az OpenOffice.org alapértelmezettként az ISO/IEC által szabványosított OpenDocument fájlformátumot használja, de megnyitható vele számos más irodai szoftvercsomag által használt formátum, köztük a Microsoft Office által használt fájlformátumok. Emellett támogatja az olyan népszerű kimeneti formátumokat, mint a PDF és az Adobe Flash.

A magyar változat magyar nyelvű telepítőt, felületet, súgót és magyar helyesírás-ellenőrzőt is tartalmaz.

A csomag neve közhasználatban „OpenOffice”, ez a kifejezés azonban védjegyoltalom alatt áll (egy holland cég, valamint az Orange UK használja), ezért a hivatalos név az „OpenOffice.org”, rövidítve OOo vagy OO.o.