Saanen-völgyi kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minden jellemzővel rendelkező példány
Szarvatlan példány

A saanen-völgyi kecske vagy szánentáli kecske egy svájci kecskefajta, amely igen jó tejelő. Európában egyike a legismertebb és legelismertebb fajtáknak; világszerte több mint 80 országban folyik az ipari méretű tenyésztése.[1][2][3]

Eredete[szerkesztés]

Amint neve is utal rá, ez a kecske Saanen-völgyéből származik. A völgy a Bern kantonban levő Berni-felvidékhez tartozik. Mivel az egyik legjobb tejelő kecskefajta, exportálása már a 19. században elkezdődött. 2016-ban, becslések szerint világszerte 900 000 kecske létezett ebből a fajtából; ezekből 14 000 csak Svájcban.[4]

Leírása[szerkesztés]

A svájci kecskék közül a saanen-völgyi kecske a legnagyobb méretű. A bak 90 centiméter magas és legalább 85 kilogramm tömegű, míg a nőstény 80 cm és 60 kg. A bőre és rövid szőrzete teljesen tejfehér, bár vannak kissé foltos példányok is. Az állat egyedtől függően lehet szarvval rendelkező vagy szarvatlan; egyeseknek „gyöngyei” vagy „bőrcsengettyűi” is vannak (zsíros lógó bőrök a pofa és a nyak között). A pofája egyenes vagy kissé konkáv. Füle feláll és előre mutat. A tőgye feltűnően nagy, mindkét fele oly erősen fejlett, hogy hátsó lábainak különösen jó állásúaknak kell lenniük, hogy elférjen közöttük. Az átlagos nősténykecske 264 nap alatt 838 liter tejet képes adni. A tejnek legalább 3,2%-a zsír és 2,7%-a fehérje kell, hogy legyen.

Mivel világos bőrű, nem bírja a tartós napsütést. A világon sok helyen hibridizálták a helybéli kecskékkel, ily módon újabb fajták jöttek létre: bánáti fehér, brit szánentáli, francia szánentáli, izraeli szánentáli, orosz fehér, Weiße Deutsche Edelziege és jugoszláv szánentáli. Az 1980-as években Új-Zélandon kialakították a fekete szánentálit.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barbara Rischkowsky, D. Pilling (eds.) (2007). List of breeds documented in the Global Databank for Animal Genetic Resources, annex to The State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 9789251057629. Accessed October 2016.
  2. Valerie Porter, Lawrence Alderson, Stephen J.G. Hall, D. Phillip Sponenberg (2016). Mason's World Encyclopedia of Livestock Breeds and Breeding (sixth edition). Wallingford: CABI. ISBN 9781780647944.
  3. Transboundary breed: Saanen. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed October 2016.
  4. Saanen/Switzerland. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed October 2016.
  5. Rassenstandards (Ausgabe 01.01.2014) (in German). Fédération suisse d'élevage caprin/Schweizerischer Ziegenzuchtverband/Federazione svizzera d'allevamento caprino. Archived 3 February 2015.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saanen goat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Saanen Goat
A Wikimédia Commons tartalmaz Saanen-völgyi kecske témájú médiaállományokat.