SZEnergy Team

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SZEnergy team

A SZEnergy Team a győri Széchenyi István Egyetemen egy oktatói mentorálással tevékenykedő hallgatói csoport. Az évek során különböző szervezeti formában működött, jelenleg egyesületként funkcionál. Az egyetemen a járműipari szakterületeken folyó hallgatói fejlesztő-kutató tevékenység egy részét fogja össze. Kiemelten az alternatív -és alternatív energiával hajtott versenyjárművek fejlesztésével foglalkozik. A csoport jelenlegi jogi formája az Alternatív Közlekedést Fejlesztő Hallgatói Közhasznú Egyesület.

Céljuk, hogy az alternatív energiával hajtott elektromos járművek hatékonyságát fejlesszék és a technológia életképességét bizonyítsák. Egyedi fejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal, környezetbarát technológiákkal évek óta sikeresen versenyeznek nemzetközi hallgatói versenysorozatokban (pl. Shell Eco Marathon, Murcia Solar Race).

A csoport szerveződése[szerkesztés]

A csoport hallgatókból és oktatókból áll, akik öntevékeny formában alternatív meghajtású járművek kutatásával, fejlesztésével, építésével és versenyeztetésével foglalkoznak. 2005-ben a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék alternatív energiaforrásokat kutató törekvései hívták életre.[1] 2011-től működésüket egyesületként folytatják tovább, Alternatív Közlekedést Fejlesztő Hallgatói Közhasznú Egyesület néven. 2012-től kezdődően tevékenységüket felkarolta a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutató Központ és ettől kezdve az ottani kutatókkal is együttműködve fejlesztik járműveiket. Jelenleg a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetésével és több tanszék közreműködésével több mint 20 hallgató dolgozik ebben a keretben. A hallgatói tagok összetétele vegyes, vannak gépészmérnökök, villamosmérnökök, informatikusok, járműmérnökök, mechatronikai mérnökök, építőmérnökök, gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing hallgatók is. A hallgatókat oktatók és tapasztalt csapattagok mentorálják. A csapat munkája különböző területekre van felosztva. Minden területnek van egy hallgatói vezetője és egy oktatói konzulense, akik segítik a tagfelvételekkor bekapcsolódó új csapattag munkába való bekapcsolódását. A beilleszkedésének segítsége mellett a mentorok olyan szakmai ismeretekkel és ismeretanyagokkal látják el az új tagokat, mely által a felzárkózásuk lényegesen rövidebb időt vesz igénybe.

Az évek során az egyesületnek és a csapatnak több mint 150 önkéntes tagja volt, akik elvégezve az egyetemet, a járműipari ágazat munkavállalói lettek kiváló mérnökként, közgazdászként vagy marketing asszisztensként. A régi tagok gyakran látogatják meg csapatot és rendezvényeikre is rendszerint meghívást kapnak, ahol testközelből láthatják, hogy egykori munkájuk és a csapatra hagyott örökségük miként él tovább az új tagok által.

Járművek[szerkesztés]

Szelectricity

Az alapítás óta a csapat hét darab saját járművet épített, valamint két további jármű fejlesztésében vett részt a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutató Központjával közösen. Egy jármű készítésének a folyamata során a járművek koncepciója készül el elsőként, majd a járművek megtervezését (gépészeti és villamos tervezés) követi a virtuális prototípus elkészítése, szimulációk futtatása, gyártási dokumentáció készítése. Ezután kerül a jármű legyártásra. A járművel a tesztelések és módosítások után, versenyeken és kiállításokon, fórumokon vesznek részt. A fejlesztés során repülőgépipari alumíniumot, karbontechnológiát, fejlett napelem-technológiát, valamint saját fejlesztésű egyedi vezérlési, irányítástechnikai és telemetriai rendszereket, szoftvereket alkalmaznak. A járművek a Shell komoly versenyszabályzata alapján épülnek, ami évről évre változik, szigorodik.[forrás?]

Shell Eco autó

Az első kísérleti jármű 2005-ben egy elektromos tricikli volt, amit 2006-ban a HUPERCAR négykerekű jármű követett. 2008-ban megépült a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági világversenyen induló első győri jármű, a SZEsocar. A napelemes jármű szuperkapacitásban tárolta a nap energiáját, valamint két darab, áttervezett és tekercselt BLDC motor hajtotta a hátsó kerekeket.

2009–ben az előző verseny tapasztalatai alapján a hallgatók és oktatók kifejlesztették a SZEnergyCar névre hallgató napelemes versenyjárművet, szintén a Shell Eco-marathon versenyre. A jármű karosszériája itt már karbon kompozit volt. Jobb hatásfokú napelemekkel és lítium akkumulátorral rendelkezett. Hajtásáról itt is a két korábbi BLDC motor gondoskodott.

2010-ben csapat által kifejlesztésre került egy új jármű, mely szintén a Shell versenyen indult és három évig versenyzett 2010-2012 között. A jármű itt már teljesen saját telemetriával, saját tervezésű motorokkal üzemelt.

2013-ban került kifejlesztésre az egyetem következő versenyautója a SZElectricity, amely minden évben fejlesztéseknek van alávetve a tesztek és a versenytapasztalatok alapján. A jármű teljesen saját fejlesztésű hajtáslánccal rendelkezik. Saját a motorvezérlő, a telemetrikai rendszer és az irányítási rendszer is. Emellett a perifériák közötti kommunikáció és táplálás két vezetéken történik, a LIN over DC technológia segítségével. A jármű egyik sarkalatos pontja a futómű. A futómű kialakításánál, mint az autó összes alkatrészének megtervezésénél, az elsődleges szempont az, hogy az autó a legjobban alkalmazkodjon a verseny karakterisztikájához. A Shell Eco-marathon Europe energiatakarékossági versenyen, a csapat az Urban Concept - Battery Electric kategóriában indul, azaz elektromos hajtású, városi koncepcióautókat terveznek. Ebben a kategóriában, mint ahogy az összes többi kategóriában is, a súlycsökkentés létfontosságú. Minél kisebb önterhet kell az autónak mozgatnia, annál kevesebb energia szükséges a motor működéséhez. A veszteségek csökkentésével szintén energiát takaríthat meg. A veszteségek főbb forrásai a légellenállás, valamint a gördülési ellenállás.

Shell Eco-marathon Europe verseny[szerkesztés]

Shell Eco-marathon 2016

A hallgatói csapat 2008 óta vesz részt a Shell Eco-marathon Europe versenyen.

A megmérettetés a világ legnagyobb üzemanyag-takarékossági versenye, amelyen minden évben több mint 20 ország 200–nál több főiskolai, egyetemi csapata méri össze tudását.[forrás?] Az 1983 óta megrendezett üzemanyag-takarékossági világverseny célja a legkevesebb energiával a legnagyobb hatótávolság elérése. Két fő kategória létezik: prototípus és Urban Concept. A járművek több üzemanyagosztályban versenyeznek (benzines, dízel, hidrogénhajtás, akkumulátorhajtás).

A SZEnergy Team eddigi eredményei a versenyen[forrás?]

év jármű kategória helyszín helyezés megjegyzés
2008 SZEsoCar Urban Concept Solar kategória Nogaro, Franciaország 1. hely (Solar Power Award)
2009 SZEnergyCar Urban Concept Solar kategória Lausitz, Németország 1. hely A legjobb energiamérleg felállítása
2010 SZEvolution Urban Concept Solar kategória Eurospeedway Lausitz, Németország 1. hely a jármű a Shell Eco-marathon első olyan Urban Concept autója, amely pozitív energiamérleggel zárt futamot
2011 SZEvolution Urban Concept Solar kategória Eurospeedway Lausitz, Németország Team Spirit különdíj
2012 SZEvolution Urban Concept Solar kategória Rotterdam, Hollandia 2. hely
2013 SZElectricity Battery Electric kategória Rotterdam, Hollandia 7. hely
2014 SZElectricity Battery Electric kategória Rotterdam, Hollandia 4. hely
2015 SZElectricity Battery Electric kategória Rotterdam, Hollandia 3. hely
2016 SZElectricity Battery Electric kategória London, Anglia 3. hely
2017 SZElectricity Battery Electric kategória London, Anglia 4. hely

További eredmények[szerkesztés]

  • 2010: Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Díj – Ifjúsági kategória
  • Széchenyi Futam, MVM Energia Futam 2007 – 2016 (10 dobogós helyezés az évek alatt)
  • 2014: SZElectricity, Plug-in kategória, 1. hely, Murcia, Spanyolország (nemzetközi Solar Race Murcia)
  • 2014: Kisalföld Presztízs díj - Innováció kategória


Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]