SS Arthur M. Anderson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SS Arthur M. Anderson
HajótípusTeherhajó
NévadóArthur Marvin Anderson
ÜzemeltetőGreat Lakes Fleet, Inc.
HajóosztályAAA osztály
Illetőségi kikötőDuluth
Pályafutása
ÉpítőAmerican Ship Building Company
Megrendelés1951.
Építés kezdete1951.
Vízre bocsátás1952. február 16.
Szolgálatba állítás1952. augusztus 7.
SorsaSzolgálatban
Általános jellemzők
Hossz243 méter
Szélesség21 méter
Merülés11 méter
Összsúly26,525 t
Üzemanyagdízelolaj
A Wikimédia Commons tartalmaz SS Arthur M. Anderson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az SS Arthur M. Anderson egy, az amerikai Nagy-tavakon közlekedő teherhajó, mely elsősorban arról vált híressé, hogy e hajó rádiósa beszélt utoljára az Edmund Fitzgeralddal, mielőtt az elsüllyedt 1975. november 10-én.

Mikor megépítették, ez volt a második a nyolc AAA osztályú teherhajóból. Összesen 243 méter hosszú, 21 méter széles és 26 ezer tonnás volt. 1975. november 9-én az Edmund Fitzgeralddal együtt indult el a Huron-tóra, és végig tartotta a kapcsolatot vele, amíg az el nem tűnt a radarról. Ezután túlélőket keresett, de kiderült, hogy a Fitzgerald teljes legénysége odaveszett.

2015. február 16-án a hajó az Erie-tavon, Ohio közelében a jég fogságába esett. A 3 méter vastagságú jégből csak február 21-én szabadult ki. Detroitban a hajót megjavították, és visszatért dolgozni.

2002-ben

2017. január 15-én fejezte be az utolsó útját. Duluthban a hajót kivonták a forgalomból, és raktárba került.

2019. április 3-án jelentették be, hogy a hajó felújítása megkezdődött a Fraser Shipyard nevű hajógyárban. Ezt követően a teherhajó ismét szolgálatba áll.

2019. július 25-én a hajó szolgálatba állt.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a SS Arthur M. Anderson című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.