SS Edmund Fitzgerald

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SS Edmund Fitzgerald
HajótípusTeherhajó
Tulajdonos
  • Northwestern Mutual
ÜzemeltetőColumbia Transportation Division
Pályafutása
ÉpítőGreat Lakes Engineering Works
Megrendelés1957. február 1.
Építés kezdete1957. augusztus 7.
Vízre bocsátás1958. június 7.
Szolgálatba állítás1958. szeptember 27.
Szolgálat vége1975. november 10.
Sorsa1975. november 10-én elsüllyedt a Felső-tavon
Általános jellemzők
Hossz222 méter
Szélesség23 méter
Összsúly13 632 t
Üzemanyagdízelolaj
Teljesítmény5 600 kW
Sebesség14 csomó

Legénység29 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz SS Edmund Fitzgerald témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az SS Edmund Fitzgerald egy, az amerikai Nagy-tavakon közlekedő szállítóhajó volt, amely 1975. november 10-én egy viharban elsüllyedt a Felső-tavon. Legénységének mind a 29 tagja odaveszett a katasztrófában.

Története[szerkesztés]

Az Edmund Fitzgerald a Nagy-tavak legnagyobb szállítóhajója volt, azóta sem épült nagyobb méretű hajó. 1958-ban bocsátották vízre Murray Bay-ben. Súlya 13 632 GRT, hossza 222 méter, szélessége pedig 23 méter volt. Legnagyobb sebessége 14 csomó (26 km/h).

Eredetileg széntüzelésű motorját 1972-ben dízelre cserélték. Ekkor egy orrtolót is beszereltek, így manőverező képessége, fordulékonysága nagymértékben javult.

A katasztrófa[szerkesztés]

1975. november 9-én délután két órakor indult el a wisconsini Superior kikötőjéből Ernest M. McSorley kapitány parancsnoksága alatt, és a detroiti autógyáraknak szállított acélt. Ehhez előbb át kellett zsilipelni az alacsonyabban fekvő Huron-tóra, amit Sault Ste. Marie-nél lehet néhány óra alatt megtenni. De oda az Edmund Fitzgerald már soha nem érkezett meg.

A hajót követte az SS Arthur M. Anderson teherhajó, amely szintén a Huron-tóra tartott. A hajók a szembe jövő SS Wilfred Sykestól kapott információk (vihar közeleg) alapján a hajózási útvonaltól 80-90 kilométerre északra eltértek. Valószínűleg a Fitzgerald is belehallgatott a beszélgetésükbe, mert az Arthur M. Anderson sokáig látta maga előtt haladni a módosított útvonalon. A vihar miatti rossz látási viszonyok és a sebességkülönbség miatt (a Fitzgerald gyorsabb volt) azonban hamar eltűnt a látómezőből.

A késő délutáni órákra a szél fokozatosan erősödött és átlépte a szokásos vihar értékeit. 19 órára már elérte a 140 km/h sebességet. Az utolsó rádióüzenetében az Arthur M. Anderson kérdezte a Fitzgeraldot állapotáról és pozíciójáról. A válasz rövid volt: „Minden rendben, tartjuk az irányt.” Alig húsz perc múltán azonban már nem válaszoltak. Egyszerűen eltűntek a radarról, és villámgyorsan elsüllyedtek. Mindössze 17 mérföldre voltak az öböl bejáratától.

A két napig tartó mentés semmilyen eredménnyel nem járt. Egy összeroncsolódott mentőcsónakon kívül semmit sem találtak. A víz azon a helyen elég mély, 160-170 méter. A 29 tagú legénység holttesteit sosem találták meg.

A roncs[szerkesztés]

Az Edmund Fitzgerald útja és a roncs helye

Még abban az évben egy katonai radarral felszerelt hajó megtalálta a roncsot. Kiderült, hogy a Titanichoz hasonlóan kettétört, de ami még meglepőbb volt, a hajó orra pont az ellentétes irányba néz, mint ahogy számítottak rá. Valószínűleg fordulót próbáltak tenni, hogy elhagyják a vihar közepét, de egy óriási hullám azonnal rácsapódott a hajóra, megpecsételve annak sorsát. Talán ezért nem tudott a rádiós segítséget kérni, mert egy pillanat alatt elpusztult minden. A roncs koordinátái: 46°59.91′N 85°06.61′W.

A dal[szerkesztés]

Egy kanadai énekes és dalszövegíró, Gordon Lightfoot 1975. november végén elolvasta a Newsweek című újság egyik cikkét, ami az elsüllyedt teherhajóról szólt. Ennek hatására írta meg The Wreck of the Edmund Ftizgerald című balladáját, amely az egyik leghíresebb folk-rock szám lett Amerikában.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a SS Edmund Fizgerald című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.