SQ3R

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A SQ3R egy tanulási módszer, mely írott tananyag elsajátítására alkalmas.

A módszer áttekintése[szerkesztés]

AZ SQ3R az egyéni tanulás egyik hatékony és népszerű módszere, mely az írott tananyagok elsajátítását aktív módon, meghatározott lépéseken át éri el. A módszer neve a lépések angol nevének kezdőbetűiből álló mozaikszó. Hasonló, de alaposabb és magasabb szinten használható a PQ4R módszer is. Előadásokon jegyzetkészítéshez és az abból való tanuláshoz a Cornell-módszert célszerű használni.

A módszer alkalmazásának lépései[szerkesztés]

1. Survey – Felmérés[szerkesztés]

Információkat gyűjtünk a tananyag legfontosabb célkitűzéseiről.

  1. A címből megállapítjuk a témát
  2. A bevezetőből, összegzésből megállapítjuk hogy a szerzőnek melyek a legfontosabb céljai.
  3. A fejezetek és alfejezetek címeiből megállapítjuk az anyag tárgyalási módját és szerkezetét.
  4. Figyeljük meg a képeket, ábrákat, diagramokat egyéb illusztrációkat is!
  5. Lényegesek a szöveg kiemelései is (félkövér, dőlt betűk). Ilyenek általában a címszavak, definíciók, fogalmak, tételek. Ezek segítik a tanulnivaló rendszerezését, megértését és felidézését. A következő három lépést külön-külön hajtsuk végre minden egyes címmel ellátott fejezetre!

2. Question – Kérdezés[szerkesztés]

Fogalmazzunk írásban kérdéseket a fejezet címéből! Készítsünk minél több olyan kérdést amire választ kaphatunk a fejezetből! Ezzel ráhangolódunk a tanulásra. Minél jobb kérdéseket sikerül megfogalmazni, annál jobban megértjük az anyagot! Amikor kérdéseinkre keressük a válaszokat, elmélyülünk a tanulásban.

3. Read – Olvasás[szerkesztés]

Töltsük meg tartalommal a tananyag szerkezetét! Keressünk választ kérdéseinkre, és ha szükséges fogalmazzunk újabbakat!

4. Recite – Felmondás[szerkesztés]

A fejezet elolvasása után álljunk meg, és emlékezetből próbáljunk meg válaszolni a kérdésekre! Ha szükséges, olvassuk el újból a fejezetet, mindaddig amíg nem sikerül felmondani a kérdések alapján. Így koncentrálunk arra, hogy megtanuljuk amit olvastunk.

5. Review – Összegzés[szerkesztés]

Miután minden egyes fejezetre sorban végrehajtottuk a 2-5. lépeseket, próbáljunk emlékezetből válaszolni az összes kérdésre! Ha nem sikerült, akkor pótoljuk a hiányosságokat! Ezáltal letisztulnak és beépülnek az új ismeretek emlékezetünkbe.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

SQ3R – A Reading and Study Skill System