Sándor Szandra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sándor Szandra
Született1982. március 29. (42 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaruhatervező
IskoláiLondon College of Fashion
SablonWikidataSegítség

Sándor Szandra (Budapest, 1982. március 29. –) magyar ruhatervező, a Nanushka márka alapítója és kreatív igazgatója. Első kollekciójával 2006-ban mutatkozott be a magyar közönség előtt, amellyel sikeresen elnyerte az Év Fiatal Divattervezője díjat. Kollekciói egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, jelenleg a világ százharminc országában elérhetőek kreációi.

Élete[szerkesztés]

Sándor Szandra 1982. március 29-én született Budapesten. Édesanyja a vasfüggöny leomlását követően az elsők közt kezdett gyermekdivattal foglalkozó vállalkozásba, így Szandra már egészen kislány korában megismerkedett a divatszakmával. Tanulmányait a London College of Fashion intézményében folytatta, onnan hazatérve alapította meg saját márkáját, melyet becenevére, a Nanushkára keresztelte. Divatmárkája 2006 óta érhető el a magyar közönség számára. Első elismeréseit nagyon hamar megszerezte, 2008-ban a Forbes A jövő ígérete díjat kapta. 2016-ban Baldaszti Péter csatlakozását követően vállalkozása nyitott a nemzetközi piac felé, mára Los Angeles-ben üzemeltet Pop-up store-t, kreációit pedig olyan hírességek hordják, mint Uma Thurman vagy Emma Watson. Tervezői filozófiája, hogy ötvözi a modern eleganciát az urbán életmód funkcionális kényelmével – kollekciói a nőiesség egyedülálló, kortárs értelmezését kínálják. Szandra legfontosabb törekvése egy olyan repertoár kialakítása, melyben a darabok egyszerűen variálhatók, illeszkednek viselőjük életmódjához. Elemi inspirációja a változatos kultúrák találkozása, kollekcióiban Kelet és Nyugat hatásai találnak összhangra. 2017-ben elnyerte az Instyle év tervezője díját, 2018. októberében pedig elnyerte a Magyar Turisztikai Ügynökség Pro Turismo-díját.[1]

Tervezői filozófiája[szerkesztés]

Szandra a Nanushka[2] elnevezésű divatmárka kreatív igazgatója, tervezője. Kollekcióiban megkísérli ötvözni a modern eleganciát  az urbán életmód funkcionális kényelmével, szeretné a végletek közti harmóniát megteremteni darabjaival. Szandra saját elmondása szerint legfontosabb törekvése egy olyan repertoár kialakítása, amiben a ruhadarabok  egyszerűen variálhatók és illeszkednek viselőjük életmódjához. Legfontosabb inspirációja a változatos kultúrák találkozása, Kelet és Nyugat hatásait kombinálja. Budapest ilyen tekintetben is kulcsfontosságú hely számára, ugyanis a tervezési folyamat a mai napig itt történik, valamint gyakran építi be kollekcióiba a Budapestre jellemző építészeti, gasztronómiai és esztétikai jegyeket. Alapelve a funkcióvezérelt esztétika,[3] véleménye szerint ha egy darab kialakításában a funkcionalitás is hangsúlyos szerepet kap, akkor az letisztult és célszerű lesz, ami számára egyet jelent a szépséggel.

Mérföldkövek[szerkesztés]

Szandra vállalkozásába 2016-ban lépett be vőlegénye, Baldaszti Péter, aki belépésével egy teljesen új üzleti modell létrehozásához kezdett. Ugyanezen az éven lépett be befektetőként az Exim Bank, akik segítségével elindult a már megújult és rekonceptualizált gazdasági és marketing stratégiai alapokon nyugvó vállalkozás felfelé ívelése. a márka határozott lépéseket tett a nemzetközi piacra lépés érdekében, ez pedig nagyon hamar eredményekhez vezetett.

Sándor Szandra az első olyan magyar tervező, akinek kollekcióit a New York Fashion Week keretein belül, a hivatalos kalendárium kereti közt prezentálhatta. 2018. tavaszán debütált a New York Fashion Week ideje alatt, önálló prezentációval, idén szeptemberben pedig a hivatalos programba kerülve mutatta be a 2019-es tavaszi-nyári kollekcióját.

2018. februárjában megnyitotta Los Angelesben saját pop-up storeját,[4] amivel szintén az elsők között van hazánkban.

Források[szerkesztés]

  1. Rangos elismerésben részesült Sándor Szandra, a Nanushka alapítója”, NLCafé, 2018. október 18. (Hozzáférés: 2018. október 25.) (hu-HU nyelvű) 
  2. Nanushka - Contemporary House for a Modern Human (angol nyelven). Nanushka. (Hozzáférés: 2018. október 25.)
  3. Nanushka – világmárka Budapestről”, bpmagazin (Hozzáférés: 2018. október 25.) (hu-HU nyelvű) 
  4. www.napi.hu: Nagy dobásra készül a magyar sikercég. Napi.hu. (Hozzáférés: 2018. október 25.)