Rácz Ráchel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rácz Ráchel
Élete
Született1991. április 10.
Budapest
SzüleiRácz Barnabás
Pályafutása
Fontosabb műveiIdőtlen, A Talamba sztori
KiadóiBOOOK Kiadó
Rácz Ráchel weboldala

Rácz Ráchel (Budapest, 1991. április 10. –) író, kulturális újságíró, a Ruttkai Éva Online című blog alapítója, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog szerzője.

Életpálya[szerkesztés]

Nagyapja Rácz Miklós nagybőgős, édesapja Rácz Barnabás, világhírű nagybőgő-készítő és restaurátor.

2012-ben Berlinben hallgatott művészettörténeti stúdiumokat, majd 2014-ben filmdramaturgiát és forgatókönyvírást tanult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az ELTE Bölcsészettudománti Kar[1] filmelmélet és filmtörténet szakán végzett 2015-ben. Diplomamunkáját Máriássy Félix filmművészetéről írta, fókuszban az Egy pikoló világos és a Külvárosi legenda című filmekkel.

2018-ban jelent meg első regénye, Időtlen címmel, a BOOOK Kiadó[2] gondozásában. A mű a filmregényének tematikájában, egyfajta „irodalmi treatmentként”, jelenetszerűen íródott. A történethez fotósorozat is készült a 235 Productions jóvoltából, amelyhez a szerző alkotótársai Balázs István Balázs operatőrművész, Bán Bálint és Sziládi Hajna színművészek, valamint Ébner Aletta és Legány Réka jelmez- és díszlettervezők voltak. A fotók utómunkáit Budaházi Fanni végezte, a kiadványt pedig Sólymos Eszter Ágnes grafikus és art director tervezte.

2018-ban a Talamba Ütőegyüttes felkérte, hogy írja meg történetüket, amely 2019 karácsonyán jelent meg az együttes kiadásában, 20 nagyon ütős év – A Talamba sztori címmel.

2020-ban online jelent meg Zenész/Interjúk című különleges portrésorozata nagy generációs és kortárs zenészekkel, Révész Sándortól, Karácsony Jánosig, Lábas Vikitől ifjabb Novai Gáborig. Az értékteremtő interjúsorozat koncepciója a generációs kapcsolódások és a nemzedéki öröklődések. (A beszélgetések a szerző honlapján érhetők el.[3])

2020-ban egy nagyszabású Ruttkai Éva életműkutatásba kezdett, s megalapította a Ruttkai Éva Online blogját,[4] ahol a színművésznő színházi és filmes életművéről közöl írásokat. Szintén ennek kapcsán indult el Ruttkai és kora című blogja a Papageno.hu-n,[5] ahol Bach Katával videósorozatot is indított, a generációs kapcsolódásra reflektálva.

Rácz Ráchel missziójának tartja a klasszikus idők értékeinek, hagyományainak továbbvitelét és élővé tételét a fiatal nemzedékek számára, éppen ezért Y generációs értelmezésben indította útjára azt a projektet, amely Ruttkai Éva életművét és az általa meghatározott korszakot kívánja feldolgozni.

Jelenleg a Papageno.hu újságírója, ezen belül is színház- és filmes interjúk szerzője, valamint a Rebellive.net Rebeltalks[6] című portrésorozatának egyik szerzője.

Vizuál[szerkesztés]

  • Időtlen:[7] filmregény, 2018, fotó: Balázs István Balázs, 235 Productions, BOOOK Publishing, szereplők: Sziládi Hajna, Bán Bálint, Porogi Ádám
  • Átutazók:[8] moodboard, 2017. május, Dreher-villa, fotó: Hagyó Viktória, szereplő: Bán Bálint

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ELTE Bölcsészettudományi Kar (magyar nyelven). www.btk.elte.hu. (Hozzáférés: 2019. február 12.)
  2. https://www.boook.hu/hu/
  3. INTERJÚ (magyar nyelven). Rácz Ráchel. [2020. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 23.)
  4. Ruttkai Éva - Mentés másként (magyar nyelven). Ruttkai Éva. (Hozzáférés: 2020. december 23.)
  5. Ruttkai és kora (magyar nyelven). Papageno. (Hozzáférés: 2020. december 23.)
  6. REBELTALKS – REBELLIVE (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. december 23.)
  7. GALÉRIA (magyar nyelven). Időtlen. [2019. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 13.)
  8. Átutazók. (Hozzáférés: 2019. február 13.)[halott link]

További információk[szerkesztés]