Rácz Barnabás (hangszerkészítő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rácz Barnabás
Élete
Született 1966június 8. (55 éves)
Kitüntetései Magyar Ezüst Érdemkereszt (2012)
Rácz Barnabás weboldala

Rácz Barnabás (1966. június 8. –) hangszerkészítő mester és restaurátor.

Korai évek[szerkesztés]

Több generációs zenész családból származik, nagyapja hegedűs, édesapja nagybőgős, nagybőgő tanár és hangszerkészítő. Barnabás figyelme és érdeklődése a zene, valamint a vonós hangszerek iránt már egészen kisgyermek korában mutatkozott.

Tanulmányok és „a vándorévek”[szerkesztés]

Mesterei Temesvári Péter és Semmelweis Tibor voltak, továbbá Menich András műhelyében foglalkozott rezgéstannal is. A hazai tanulmányi- és fiatal segéd időszaka után, a nemzetközi vándorévekben, 1988-1991 között Németországban, Hollandiában és Franciaországban dolgozott kitűnő hangszerkészítő műhelyekben.

A Barnabass műhely[szerkesztés]

1992-ben hazatérve saját műhelyt alapított. A Barnabass mára már szerte a világon ismert műhely és márka.

1996-ban Sáránszki Pál műhelyében szerzett mesterlevelet. 1999-ben a Tíz Kiemelkedő Fiatal Magyarországon nevű pályázat első helyezettje lett, az itthoni nagybőgőkészítés és restaurálás felélesztéséért folytatott elhivatott munkájáért.

Az elmúlt évtizedekben tanítványai közreműködésével egy nemzetközileg elismert restaurálási technikát fejlesztett ki: a Barnabass metódus Ausztriától Norvégiáig, az Egyesült Államoktól Osakaig ismert.

2010-ben szakmai fennállásának harmincadik évfordulójára a Művészetek Palotájában önálló kiállítást rendezett. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki, s még ugyanebben az évben megnyitotta üzletét és bemutatótermét Berlinben. 2013-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ezüst Koszorús Mesterré nyilvánította.

2018-ban a Magyar Állami Operaház négy nagybőgő elkészítésével bízta meg. Ezt a nemes gesztust pályafutásának egyik csúcspontjának ítélte meg, hiszen ehhez hasonló megrendelése az intézménynek - kortárs mestertől - több, mint száz éve nem volt.

2019-ben Placido Domingo egy különleges hangszerkészítési megbízással tisztelte meg őt a Virtuózok program keretében.

Számos nemzetközi klasszikus- és jazz zenei fesztivál, valamint kulturális workshop kiállítója, előadója.

Családi hagyomány[szerkesztés]

A több generációs családi hagyományt, fia, Adorján örökli, aki szintén hangszerész – zenei elfoglaltságai mellett -, valamint Ráchel lánya is, aki a Barnabass műhely profilját fejleszti - írói és kreatív produceri tevékenysége mellett.

Díjak[szerkesztés]