Ugrás a tartalomhoz

Rácz Barnabás (hangszerkészítő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rácz Barnabás
Élete
Született1966június 8. (58 éves)
nem ismert
GyermekeiRácz Ráchel
KitüntetéseiMagyar Ezüst Érdemkereszt (2012)
Rácz Barnabás weboldala

Rácz Barnabás (1966. június 8. –) hangszerkészítő mester és restaurátor.

Korai évek[szerkesztés]

Több generációs zenész családból származik, nagyapja hegedűs, édesapja nagybőgős, nagybőgő tanár és hangszerkészítő. Barnabás figyelme és érdeklődése a zene, valamint a vonós hangszerek iránt már egészen kisgyermek korában mutatkozott.

Tanulmányok és „a vándorévek”[szerkesztés]

Mesterei Temesvári Péter és Semmelweis Tibor voltak, továbbá Menich András műhelyében foglalkozott rezgéstannal is. A hazai tanulmányi- és fiatal segéd időszaka után, a nemzetközi vándorévekben, 1988-1991 között Németországban, Hollandiában és Franciaországban dolgozott kitűnő hangszerkészítő műhelyekben.

A Barnabass műhely[szerkesztés]

1992-ben hazatérve saját műhelyt alapított. A Barnabass mára már szerte a világon ismert műhely és márka.

1996-ban Sáránszki Pál műhelyében szerzett mesterlevelet. 1999-ben a Tíz Kiemelkedő Fiatal Magyarországon nevű pályázat első helyezettje lett, az itthoni nagybőgőkészítés és restaurálás felélesztéséért folytatott elhivatott munkájáért.

Az elmúlt évtizedekben tanítványai közreműködésével egy nemzetközileg elismert restaurálási technikát fejlesztett ki: a Barnabass metódus Ausztriától Norvégiáig, az Egyesült Államoktól Osakaig ismert.

2010-ben szakmai fennállásának harmincadik évfordulójára a Művészetek Palotájában önálló kiállítást rendezett. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki, s még ugyanebben az évben megnyitotta üzletét és bemutatótermét Berlinben. 2013-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ezüst Koszorús Mesterré nyilvánította.

2018-ban a Magyar Állami Operaház négy nagybőgő elkészítésével bízta meg. Ezt a nemes gesztust pályafutásának egyik csúcspontjának ítélte meg, hiszen ehhez hasonló megrendelése az intézménynek - kortárs mestertől - több, mint száz éve nem volt.

2019-ben Placido Domingo egy különleges hangszerkészítési megbízással tisztelte meg őt a Virtuózok program keretében.

Számos nemzetközi klasszikus- és jazz zenei fesztivál, valamint kulturális workshop kiállítója, előadója.

Családi hagyomány[szerkesztés]

A több generációs családi hagyományt, fia, Adorján örökli, aki szintén hangszerész – zenei elfoglaltságai mellett -, valamint Ráchel lánya is, aki a Barnabass műhely profilját fejleszti - írói és kreatív produceri tevékenysége mellett.

Díjak[szerkesztés]