Rukkola.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rukkola
Vállalkozás típusawebhely
Oldal típusawebhely
Elérhető nyelv(ek)Magyar
Alapítva2012. július 10.
AlapítóKun Gabriella, Kovács Adrián, Cziczlavicz Péter
URLrukkola.hu

A rukkola.hu az első közösségi könyvcserélde, ahol több, mint 37 000 felhasználó 100 000 könyve elérhető. Az oldal lényege, hogy a felhasználó saját polcáról felajánlhat pár könyvet, amit szívesen odaadna másnak, ezután pontokat gyűjthet. A pontokért cserébe pedig válogatni lehet mások feltöltött könyvei között, melyeket ingyen kaphatunk meg. A könyvek átvétele/átadása a személyes átvétellel, postai úton vagy Happonton keresztül történik, miután a felhasználók felvették egymással a kapcsolatot. A felhasználók utólag értékelhetik is egymást, ezze kiszűrve az esetleges csalókat a rendszerből.

A kezdetek[szerkesztés]

Az oldal 2012. július 10-én indult, alapítói Kun Gabriella, Kovács Adrián, Cziczlavicz Péter. A rukkola.hu indulása óta eltelt fél évben a felhasználók száma rohamosan nő, napjainkra elérte a 37 000 tagot. Fél év alatt csaknem 120 ezer könyv cserélt gazdát, a tagok naponta 650 könyvet adnak át egymásnak.

A kezdeményezés azóta a Primus Capital Partners és a Metropol "Alap a jövőhöz" pályázatának díját is elnyerte, mely egyedi ötlettel induló vállalkozásokat keresett. 400 jelentkezőből választották ki a legjobbnak a közösségi könyvcserélde ötletét. Az 1 millió forint készpénzt és 2 millió forint értékű vállalatépítési és prezentációs tanácsadási szolgáltatást az oldal javítására, fejlesztésére fordíthatják.

Az oldalt 2015 októberében felvásárolta a Publio Kiadó Kft azzal a céllal, hogy a másodkezű könyvértékesítésben további sikereket érjen el esetleg új termékeknél is bevezesse e szolgáltatást. Az oldal eredeti funkciójában 2023 október 1.-én megszűnt, jelenleg webáruházként üzemel.

Az oldal alapszabályai[szerkesztés]

  • Rukkolj olyan könyvet, amit magad is happolnál!
  • A rukkoló állja a költségeket. Mindig postázz, ha azt kérik!
  • Csak annyi könyvet rukkolj, amennyit képes vagy elküldeni postán!
  • Ha happoltál, akkor elsőnek vedd fel a kapcsolatot a rukkolóval!
  • Légy kedves, adj örömöt! Mindig válaszolj az e-mailekre!
  • Rerukk, rerukk, rerukk! Tedd vissza a könyvet, ha elolvastad!
  • Érezd jól magad! A rukkola nem lóverseny, a rukkoló pedig nem gőzmozdony.[1]

Fontosabb kifejezések[szerkesztés]

  • Rukkolás: könyv feltöltése a rendszerbe
  • Happolás: könyv beszerzése
  • Passzolás: könyv továbbítása másik felhasználóknak
  • Happont: könyvek leadására és átvételére használható helyek

Happontok[szerkesztés]

A Happontok önkéntes alapon csatlakozó helyek, ahol a felhasználók leadhatják és átvehetik könyveiket. A Happontokat nem köti a rukkola.hu-hoz szerződés, szabadon kiléphetnek a megegyezésből. A Happontok opcionálisan jelölhetik hivatalos rukkola.hu matricával a kirakatban funkciójukat. Egyes happontok között transzfer is működik, ezzel megkönnyítve a rukkolók és happolók dolgát.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hogyan tovább? Archiválva 2013. április 24-i dátummal a Wayback Machine-ben - Hozzáférés: 2013.04.24.
  2. Happontok listája Archiválva 2013. április 24-i dátummal a Wayback Machine-ben - Hozzáférés: 2013.04.24.

További információk[szerkesztés]