Rosina Penco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rosina Penco
Született

Nápoly
Elhunyt

Bologna
Állampolgárságaolasz (1861. március 17. – 1894. november 2.)
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Rosina Penco témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rosina Penco (Nápoly, 1823. április 8.Porretta Terme, 1894. november 2.) olasz opera-énekesnő (szoprán). Leginkább arról nevezetes, hogy 1853-ban Rómában Verdi A trubadúr-jának bemutatóján Leonora szerepét alakította.[4].

Pályafutása[szerkesztés]

Rosina Penco 1850-ben különböző német színházakban énekelt Rossini, Bellini és Donizetti operáiban. Tüzes színpadi temperamentumáért és virtuóz énekléséért, különösen kiváló trillájáért dicsérték.[5]

Olaszországban 1851-ben Nápolyban Verdi Luisa Miller című művének címszerepében lépett fel, és szerepeket alakított Errico Petrella és Giovanni Bottesini operáiban. 1853-ban Giuseppe Verdi A trubadúr című nagysikerű operájában énekelte Leonora szoprán főszerepét. Az előző évben Triesztben Azucena szerepében lépett fel Francesco Cortesi Il trovatore című operájában, ugyanazon a spanyol színdarabon alapult, mint Verdi operája.[6] Verdi nagyra értékelte nála a hangi mozgékonyság és a szenvedélyes drámai elkötelezettség kombinációját.[4] A zeneszerző későbbi operái, a Traviata és Az álarcosbál főszerepeire ajánlotta őt, mondván, hogy Penco nagy szellemmel és jó színpadi megjelenéssel rendelkezik. Ezt követően Az álarcosbál Ameliájaként lépett fel a Covent Gardenben és a párizsi Théâtre Italienben.[6] Dicsérték édes hangja miatt, amelyhez rendkívül drámai színészi játék és énekesi mozgékonyság társult. A trubadúr című, rendkívül népszerű opera Leonora főszerepében aratott sikere további megbízásokat eredményezett London, Párizs, Berlin, Madrid és Szentpétervár vezető operaházaiban.

1858-ban azonban Verdi már azon kesergett, hogy Penco elvesztette azt a tüzet, amely korábbi szerepléseit jellemezte, és visszalépett a harminc évvel korábbi ódivatú éneklési és előadásmódhoz.[6] 1875-ben Penco visszavonult a színpadtól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Archivio Storico Ricordi. (Hozzáférés: 2020. december 3.)
  3. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  4. a b Rosina Penco. Oxford Index . [2016. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 27.)
  5. Dizionario Universale dei Musicisti (1937. április 12.) 
  6. a b c Verdi's "Il Trovatore": The Quintessential Italian Melodrama. University of Rochester Press (2012. április 12.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rosina Penco című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.