Richat-képződmény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Műholdas kép az el-Rihatról, 6:1 arányú függőleges torzítással a jobb megfigyelhetőség érdekében. A hamis színek jelentése: barna = szikla, sárga/fehér = homok, zöld = növényzet, kék = sóüledékek

é. sz. 21° 07′ 19″, ny. h. 11° 24′ 04″

Richat-képződmény (Mauritánia)
Richat-képződmény
Richat-képződmény

A Richat-képződmény, Richat-struktúra vagy Richat Komplexum (más néven: Richat Structure, el-Rihat) egy igen látványos kör alakú képződmény a Szahara mauritániai részén, Ouadane közelében. Már a legelső űrhajósoknak is felkeltette az érdeklődését, mert egyrészt egy szemet formáz (ezért is nevezik a Szahara szemének), másrészt némi változatosságot nyújt a sivatag egyhangúsága után a felette repülőknek. Egyesek szerint úgy néz ki, mintha egy óriási ammonitesz maradványa feküdne a sivatagban. Átmérője miatt – körülbelül 50 km (30 mérföld) – az űrhajósok egyik fontos tájékozódási pontja lett.

Kezdetben egy meteoritbecsapódás nyomának vélték, főleg a mérete miatt; ma egyszerű talajbesüllyedésnek vélik. Az erózió következményeképp jöttek létre a koncentrikus gerincek, amik meteoritbecsapódás folyamán nem keletkezhettek volna. A képződményben látható körvonalakat paleozoikumi kvarckristályok alakították ki.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Richat Structure
A Wikimédia Commons tartalmaz Richat-képződmény témájú médiaállományokat.