Ricercar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A ricercar (vagy ricercare) egy reneszánsz vagy kora barokk zene. Ennek ellenére például Bachnál is találkozhatunk vele, a Musikalisches Opfer (BWV 1079) művében.

Napjainkban a fúga korai változatát értjük alatta, illetve az olyan fúgákat, ahol a fúgatéma többnyire hosszú hangokból áll.

A 16. században több fajta kompozícióra is utalhatott. A terminológia nagyon flexibilis, és egyben laza is: annak ellenére, hogy a szerző egy művet a toccata, a canzona, a fantázia, vagy a ricercar keretei közé sorolta be, attól még nem volt szigorú rendszertanhoz kötve, hanem inkább egy tetszőleges döntéshez.

Alapvetően két típusa van: az egyik egy lényegében homofón darab, véletlen futamokkal és egyéb passzázsokkal (a toccatától eltérően), a másik meg egy szekciókra osztott mű, ahol mindegyik következő szekció imitálja az előzőt, általában kissé variálva. Ez már egy ellenpontozó műfaj, ez adta a fúga alapjait. Ez a fajta a motettával párhuzamosan fejlődött, annak mindenféle imitációs technikáinak átvételével, és mivel ez egy hangszeres műfaj (elsősorban lantra és billentyűs hangszerekre íródtak ilyen darabok), és nincs hozzá szöveg, viszont a hangszerek használata új lehetőségeket nyit, ezáltal alakulhatott ki az új, tartalmasabb stílus.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap