Respekt-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Respekt-díj a Népszabadság szerkesztősége által 2015-ben alapított díj, amelyet az esztendő meghatározó személyisége számára adományoznak. A Respekt olyan teljesítményekre hívja fel a figyelmet, amelyek nem sorolhatók kategóriákba, nem feltétlenül mérhetők, mégis sokak életét befolyásolták, s példával szolgálhatnak mások számára is.

A díj Sütő Erika porcelántervező művész kisplasztikája.[1]

A kuratórium[szerkesztés]

A díjazottat kiválasztó kuratórium 2015-ben, az alapítás évében:[2]

A kiválasztás menete[szerkesztés]

2015-ben, a díj első alkalommal történő átadásának évében a kuratórium 18 jelölt közül választotta ki a három végső esélyest, majd döntött a díjazott személyéről.[2]

A díjazottak[szerkesztés]

2015[szerkesztés]

A díj átadására 2015. december 11-én a Mediaworks székházában került sor.[3]

A három kiválasztott jelölt:[3]

  • Csámpai Rozi roma festő, költő, aki évek óta pótanyaként gyűjti maga köré a csellengő roma gyerekeket;
  • Sándor Mária, a kollégái jogaiért küzdő ápolónő;
  • Horgas Péter, díszlet- és jelmeztervező, a Nemzeti Minimum kampány ötletgazdája, aktivistája.
A 2015. évi díjazott
Sándor Mária, aki állhatatos és létbiztonságát is veszélyeztető munkájával nem csupán az egészségügyi dolgozók méltatlan körülményei ellen, de a betegek emberhez méltó kórházi ellátásáért is küzd.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Respekt-díj Sándor Máriának. Magyar Újságírók Országos Szövetsége (muosz.hu), 2016. január 4. [2016. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 9.)
  2. a b c Danó Anna: „Ezt a díjat a kiszolgáltatottak kapták” – Interjú Sándor Máriával. MWorks Print Zrt (nol.hu), 2015. december 30. (Hozzáférés: 2016. január 4.)
  3. a b Meghívó díjátadó ünnepségre. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 4.)

Források[szerkesztés]