Ugrás a tartalomhoz

Rendszerek modellezési nyelve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A rendszerek modellezési nyelve (SysML) egy általános célú modellező nyelv rendszermérnöki alkalmazások számára. Támogatja a rendszerek és rendszerek rendszereinek széles választékának specifikációját, elemzését, megjelenítését, hitelesítést és érvényesítését.

Eredetileg egy nyílt forráskódú leíró projekt fejlesztette ki és nyílt forráskódú engedélyt tartalmaz a terjesztésre és használatra. A SysML-t az egységes modellezési nyelv (UML) egy részhalmazának kiegészítéseként tartják számon, ami az UML körvonalazó működési elvét használja.

Eltérések az UML-től[szerkesztés]

A SysML biztosít néhány olyan rendszermérnöki irányultságú fejlesztést az UML-hez képest, amelyek szoftver modellezési nyelvként lettek kifejlesztve. Ezek a fejlesztések a következők:

  • a SysML diagramjai jobban kifejezik a rendszermérnöki fogalmakat köszönhetően annak, hogy eltávolították az UML szoftverközpontú korlátozásait és hozzáadtak két új diagram típust: a követelmény diagramot és a parametrikus diagramot. Az előbbit követelménymérnökségre, az utóbbit pedig működés elemzésre és mennyiségi elemzésre szánják. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a SysML számára rendszerek széles skálájának modellezését, amelyek lehetnek hardverek, szoftverek, információ, folyamatok, személyi állomány és létesítmények.
  • a SysML egy viszonylag kis terjedelmű nyelv, amit könnyebb megtanulni és használni. Minthogy a SysML leépíti az UML szoftver-központú megkötöttségeit, egészében a nyelv kisebb terjedelmű a diagram típusok és a teljes felépítés terén is.
  • a SysML kiosztási táblázatai mindennapi kiosztásokat támogatnak. Ezzel szemben az UML csak korlátozottan támogatja a táblázatos jelöléseket. A SysML rugalmas kiosztási táblázatokkal szolgál, amik támogatnak követelmény kiosztást, működési és szerkezeti kiosztást. Ez a képessége megkönnyíti az automatikus hitelesítést és érvényesítést (V&V) és hiányelemzést.
  • a SysML modellező menedzsment felépít támogató modelleket, nézeteket és nézőpontokat. Ezek a felépítmények kiterjesztik az UML lehetőségeit és építészeti tekintve az IEEE-Std-1471-2000 (IEEE Javasolt Gyakorlat Szoftver Intenzív Rendszerek Építészeti Leírásához) igazodik.

A SysML felhasználj a az UML 2 tizennégy diagramját és kiegészíti két további diagram típussal (követelmény és parametrikus diagram) így összesen 9 diagramtípusra. A SysML szintén támogatja az eloszlási táblázatokat, amelyek dinamikusan leeredeztethetők a SysML eloszlási kapcsolataiból. A SysML és UML 2 diagramjainak összehasonlító táblázata elérhető a SysML GYIK-ban.

Ha egy autóipari rendszert szeretnénk modellezni, a SysML által követelmény diagramokat használhatunk a működési, teljesítmény és felületi követelmények hatékony ábrázolására, miközben az UML 2 esetében alá vagyunk rendelve a használati eset diagramok behatároltságának a magas szintű követelmények meghatározásakor. Hasonlóképpen, a SysML segítségével parametrikus diagramokat használhatunk, hogy pontosan meghatározzuk a teljesítmény és mennyiségi megkötéseket, mint maximális gyorsulás, minimális saját súly és teljes légkondicionáló kapacitás. Az UML nem szolgál egyértelmű megoldással az effajta alapvető teljesítmény és mennyiségi információk megjelenítésére.

Figyelembe véve az autóipar rendszerének további területeit, kiterjedt működési és állapotgép diagramokat használhatunk, hogy meghatározzuk a beágyazott szoftver ellenőrzés logikáját és az információ áramot a fedélzeti autóipari számítógépeknél. Egyéb SysML szerkezeti és viselkedési diagramok használhatók az autóépítő gyárak modellezésére, csakúgy, mint a gyárakon belül működő szervezetek közötti interfészekre.

Történelem[szerkesztés]

A SysML kezdeményezés A Nemzetközi Rendszerménöki (INCOSE) Tanács Modellalapú Rendszertervezés munkacsoportjának egy 2001 januári döntéséből ered, amely arra irányult, hogy az UML-t rendszermérnöki alkalmazásokra igazítsák. Ezt a döntést követően az INCOSE és az Objektumkezelő Csoport (OMG), amely kezeli az UML specifikációt, közösen megalapították az OMG Rendszermérnöki Terület Speciális Érdekcsoportot (SE DSIG) 2001 júliusában. Az SE DSIG az INCOSE és az ISO AP 233 munkacsoport támogatásával kifejlesztette a modellezési nyelv követelményeit, amelyet később az OMG kiadott a Rendszermérnöki UML Ajánlati Felhívás részeként 2003 márciusában.

2033-ban David Oliver és Sanford Friedenthal az INCOSE-tól kérte, hogy Cris Kobyn, aki sikeresen vezette az UML i és UML 2 nyelv tervező csapatát álljon az élére a közös erőfeszítéseiknek a Rendszermérnöki UML Ajánlati Felhívás kapcsán. Mint a SysML Társaság feje, Kobryn kitalálta a „SysML” nevet (a Rendszerek Modellezési Nyelvének rövidítéseként, megtervezte az eredeti SysML logót, és megszervezte a SysML Nyelvtervező csapatot nyílt forráskódú specifikációs projektként. Friedenthal helyettes elnökként segített megszervezni az eredeti SysML Társaság csapatát.

2005 januárjában a SysML Társaság kiadta a SysML v0.9 tervezet specifikációt. Később, 2005 augusztusában Friedenthal néhány másik eredeti SysML társasági taggal távozott, hogy megalapítsa a konkurencia SysML Alávetett Csapatot. A SysMl Társaság kiadta a SysML v1.0 alfa specifikációt 2005 novemberében.

OMG SysML[szerkesztés]

Egy sorozat konkurens SysML specifikáció ajánlás után 2006 áprilisában az OMG számára felajánlásra került egy SysML Egyesült Csoport. Ezt az ajánlatot az OMG megszavazta és elfogadta 2006 júliusában, mint az OMG SysML-t, hogy megkülönböztesse az eredeti nyílt forráskódú specifikációtól, amelyből eredt. Mivel az OMG SysML nyílt forráskódú SysML-ből ered, szintén nyílt forráskódú licence van terjesztésre és használatra.

Az OMG SysML v1.0 specifikációt 2007 szeptemberében mutatta be az OMG, mint Elérhető Specifikációt. Az OMG SysML jelenlegi verziója a v1.6, amelyet 2019 decemberében bocsátott ki az OMG. Továbbá, a SysML-t 2017-ben publikálta az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) mint Teljesértékű Szabványt (IS).

Az OMG a SysML újabb generációján dolgozik és bejelentett egy Javaslatok Iránti Kérést a kettes számú verzióhoz 2017. december 8-án, a nyílt szabványosítási folyamatát követően. Az ebből eredő specifikáció, amely a nyelv használatából eredő nyelvi fejlesztéseket fog magába foglalni, tartalmaz majd egy UML profilt, egy metamodelt, valamint egy leképezést a profil és a metamodel között. 2018 júniusában kiadtak egy második ajánlati felhívást (RFP) a SysML v2 alkalmazásprogramozási felületre (API) és szolgáltatásokra. Ennek célja a modellalapú rendszermérnöki eszközök átjárhatóságának javítása.

Diagramok[szerkesztés]

A SysML 9 diagramtípust foglal magába, melyből néhányat az UML-ből vett át.

  • Tevékenység diagram
  • Blokkdefiníció diagram
  • Belső blokk diagram
  • Csomag diagram
  • Parametrikus diagram
  • Követelmény diagram
  • Szekvencia diagram
  • Állapotgép diagram
  • Használati eset diagram

Eszközök[szerkesztés]

Számos modellező eszközgyártó kínál SysML támogatást. Azoknak az eszközgyártóknak a listája, akik támogatják a SysML-t vagy az OMG SysML-t, megtalálható a SysML Fórumon illetőleg a SysML weboldalakon.

Modellcsere[szerkesztés]

Az OMG UML 2.0 profilként a SysML modelleket az XML Metadata Interchange (XMI) szabvány használatával történő cserére tervezték. Emellett építészeti összehangolási munkálatok folynak az ISO 10303 (más néven STEP, a termékmodell adatok cseréjének szabványa) AP-233 szabvány támogatása érdekében a rendszermérnöki szoftveralkalmazások és eszközök közötti információcserére és megosztásra.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Systems modeling language című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.