Ugrás a tartalomhoz

Reluxa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reluxa
Reluxa színek
Reluxa karnissal együtt

A reluxa belső árnyékoló berendezés épületekben. Ma már leggyakrabban alumíniumból készül, de léteznek reluxák műanyagból és fából is.

A reluxa elforgatható lamellákból áll, amelyekkel szabályozható a bejövő fény mennyisége és iránya. A lamellák 50, 25 vagy 16 mm-esek, különböző színben.

A reluxa téglalap alakú ablakoknál felhúzható, míg trapéz, háromszög és boltíves nyílások esetében csak elforgatása lehetséges. A lamellák forgatása forgatópálcával történik, zsinórral felhúzhatók.

Leggyakrabban az ablakok belső részére szerelik.

A hőtechnikai paramétereit illetően a metálfényű reluxák jóval kevesebb hőt engednek a lakásba, mint a textil anyagú árnyékolók.

A reluxa hátránya, hogy a lamellák porfogóként működnek, tisztításuk nehézkes. A lamellákat egy irányba forgatva azért letörölhető.

A rolettával szemben viszont előnyös, hogy a külvilágtól nem zár el teljesen, a lamellák optimális szögbe állításával megmaradhat a kontaktus a külvilággal a beláthatóság mégis korlátozódik.

Reluxából nagyobb méretet is le lehet gyártani, általában 290 cm szélesség és 280 cm magasságig legyárthatóak.

Létezik feszített és nem feszített kivitelben: a feszített azt jelenti, hogy a reluxa alsó záróléc része is rögzítve van az adott nyílászáróhoz, így ha például kinyitjuk az ablakot vagy buktatjuk, a reluxa a nyílászáró szárnyával együtt mozog. A nem feszített kivitel alsó része nincs rögzítve, így az csak lóg az alsó záróléc súlyánál fogva.

A szélessége általában a nyílászáró üvegfelületénél oldalanként 1 cm-rel nagyobb, pl. 100 cm széles üveg esetén 102 cm a szélesség. Magasság mérése pedig az adott szárny közepétől a közepéig.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Window blind
A Wikimédia Commons tartalmaz Reluxa témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]