Reluxa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reluxa

A reluxa belső árnyékoló berendezés épületekben. Ma már leggyakrabban alumíniumból készül, de léteznek reluxák műanyagból és fából is.

A reluxa elforgatható lamellákból áll, amelyekkel szabályozható a bejövő fény mennyisége és iránya. A lamellák 50, 25 vagy 16 mm-esek, különböző színben.

A reluxa téglalap alakú ablakoknál felhúzható, míg trapéz, háromszög és boltíves nyílások esetében csak elforgatása lehetséges. A lamellák forgatása forgatópálcával történik, zsinórral felhúzhatók.

Leggyakrabban az ablakok belső részére szerelik.

A hőtechnikai paramétereit illetően a metálfényű reluxák jóval kevesebb hőt engednek a lakásba, mint a textil anyagú árnyékolók.

A reluxa hátránya, hogy a lamellák porfogóként működnek, tisztításuk nehézkes. A lamellákat egy irányba forgatva azért letörölhető.

A rolettával szemben viszont előnyös, hogy a külvilágtól nem zár el teljesen, a lamellák optimális szögbe állításával megmaradhat a kontaktus a külvilággal a beláthatóság mégis korlátozódik.

Reluxából nagyobb méretet is le lehet gyártani, általában 290 cm szélesség és 280 cm magasságig legyárthatóak.

Létezik feszített és nem feszített[1] kivitelben: A feszített azt jelenti hogy a reluxa alsó záróléc része is rögzítve van az adott nyílászáróhoz, így ha például kinyitjuk az ablakot vagy buktatjuk, a reluxa a nyílászáró szárnyával együtt mozog. A nem feszített kivitel alsó része nincs rögzítve, így az csak lóg az alsó záróléc súlyánál fogva. Általában ezt külön jelezni kell a [./Https://reluxadiszkont.hu/ gyártóknál], hogy melyik kivitelt kérjük.

Reluxa színekből hatalmas a választék. Vannak egyszínű, csíkos, perforált (apró kis lyukak vannak rajta) és famintás lamellák.

Gyártási méretet levenni nagyon egyszerű. A szélességet a nyílászáró üvegfelületéhez oldalanként hozzá kell adni + 1 cm-t. pl:, ha a nyílászáró üveg felülete 100 cm széles, akkor a gyártási méret általában 102 cm abban az esetben ha az üvegezőléc elé szeretnénk tenni. Magasság mérése pedig az adott szárny közepétől a közepéig.


Reluxa színek[2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Window blind
A Wikimédia Commons tartalmaz Reluxa témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FESZÍTETT RELUXA - Diszkont árak (magyar nyelven). RELUXA Diszkont, 2021. április 20. (Hozzáférés: 2021. május 2.)
  2. RELUXA Színek - Alu és famintás Reluxa színek - DISZKONT árak (magyar nyelven). RELUXA Diszkont. (Hozzáférés: 2021. május 2.)
  3. RELUXA Diszkont Reluxa, Roló, Belső árnyékolás (magyar nyelven). RELUXA Diszkont. (Hozzáférés: 2021. május 2.)