Reismann Marian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reismann Marian
Született 1911. december 23.
Szombathely
Elhunyt 1991. szeptember 28. (79 évesen)
Budapest
Foglalkozása fotográfus

Reismann Marian (Dr. Vajda Ernőné) (Szombathely, 1911. december 23.Budapest, 1991. szeptember 28. ) magyar fotográfus, fotóművész

Élete[szerkesztés]

Jómódú polgárcsaládba született. Testvére, a szintén fotográfus Reismann János hatására érettségi után 1929-31-ig Münchenben tanult fényképészetet, majd Berlinben, az U.R.F. Werbe Kollektive-ben dolgozott fotósként. A harmincas években már újra Budapesten amatőrmunkák kidolgozását vállalta, és mestervizsgát is tett. 1934-ben Fotó Marian néven önálló portréműtermet nyitott, előbb a Lipót körúton, 1938-tól a Veres Pálné utcában. Újszerű táncfotóival és gyerekekről, ismert emberekről készült képeivel hamar nevet szerzett magának. A háború alatt bujkálnia kellett, műterme és eszközei, és munkáinak túlnyomó része is elpusztult. 1945-46-ban a Magyar Film Iroda fotóriportereként dolgozott. 1951-ig újra önálló műtermi fényképész, majd 1954-ig a Magyar Fotó Állami Vállalat fotóriportere volt. Elbocsátása után műtermében folytatta a fényképész kisiparosi munkát, miközben a legkülönfélébb témakörökben fényképezett. 1951-től 1967-ig a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó-szakosztályának tanára volt. Férje Vajda Ernő volt.

Munkássága[szerkesztés]

Életművére meghatározó volt ismeretsége dr. Pikler Emmi gyermekpszichológussal, akinek klienseit rendszeresen fényképezte. Pszichológiai ismeretekből táplálkozó illusztrációi iskolát teremtettek a gyermekfényképezésben. Ma ismert munkáinak zöme gyerekfotó. 1938-ban Piklerrel közösen megjelentetett könyvük, a Mit tud már a baba?, majd az Anyák könyvét (1954) sokszor kiadták és több nyelvre is lefordították. Több művészi albuma jelent meg. Gyűjteményes kiállítása 1972-ben a Nemzeti Galériában, bátyja anyagával közösen bemutatott kiállítása 1988-ban a Munkásmozgalmi Múzeumban volt.

Források[szerkesztés]